söndag 21 augusti 2011

Ursprung är viktigt

På av Israel ockuperad mark är 13 judiska bosättare (vid en bosättning som till och med Israel anser vara illegal) misstänkta för att ha svårt misshandlat en tioårig palestinsk pojke. De 13 modiga, och därför maskerade, fundamentalistiska judarna har bland annat, troligen i självförsvar, gett den lille pojken svåra huvudskador.

Äkta skauning
Jag läste en liten kort artikel i dagens Dagens Nyheter under Namn och Nytt som handlade om Pjätteryd som ligger i Småland. Och detta fick mig till att associera till dagens främlingsfientliga debatt. De som läser Sven Tycker regelbundet kan tro att jag som äkta skånsk lokalpatriot också är en äkta skåning. Men, även om jag själv är född i Skåne, så är faktiskt mina rötter invandrade. Och det är här Pjätteryd kommer in. Min pappa är (precis som Ingvar Kamprad) född i Pjätteryd som ligger i Småland (Älmhults kommun). Pappa är precis som Ingvar Kamprad uppfödd i Älmhult (fast pappa var ett par år äldre). Det ska tilläggas att Pjätteryds församling var mycket mer än den lilla byn Pjätteryd. Till det kan tilläggas att min mamma är dalkulla. Så jag är inte så mycket skåning om vi ska vara petiga. Men jag fungerar bra här ändå, och känner mig inte som något annat än skåning. Min mamma har dessutom sitt ursprung i invandrade valloner så går vi några generationer bakåt så är jag inte ens äkta svensk. Mammas släktforskning har dessutom, om jag inte minns fel, även hittat inslag från Ryssland och Polen t.ex. Och inte blir det bättre, snarare är det vad jag känner som det allra värsta, jag har gått och gift mig med Ingela som har sina rötter från Danmark. Hade hon berättat det innan äktenskapet så vete tusan... Att människor flyttar mellan olika länder är inget nytt beteende. Det har vi gjort under alla tider. Vår kultur är en mix av mängder av olika kulturer som människor tagit med sig eller blivit influerad av. Och detta kommer att fortsätta och är inget som är ett hot. Men det har alltid funnits okunniga idioter som inte har kunskaper om vår historia och som kan dra slutsatser av denna. I dag främst representerade av Sverigedemokraterna och andra ännu mindre rumsrena grupper.

Och apropå detta ämne så kan det här citat kanske passa in:

Din bil är tysk. Din pizza italiensk. Din kebab är turkisk. Din demokrati är grekisk. Ditt kaffe är brasilianskt... Dina filmer är amerikanska. Ditt te är från Sri Lanka. Din skjorta är indisk. Din olja är från Saudiarabien. Din elektronik är kinesisk. Dina siffror är arabiska och dina bokstäver är latinska. Och du klagar på att din granne är invandrare?

Några rader som tydligen ska komma från min bloggkollega Hemimamma. Visst är det tänkvärda rader!

Ibland får man sig rejäla skratt. Dagens skratt fick jag när jag läste ett debattinlägg i Svenska Dagbladet som de båda statsråden Göran Hägglund och Cristina Husmark Pehrsson skrev i Svenska Dagbladet den 15 februari 2008. Av någon outgrundlig (men passande) anledning dök den upp som en ny artikel hos en tjänst där jag abonnerar på webbartiklar om "Försäkringskassan" hos. I korthet går det hela ut på att eftersom var femte krona i Tillfällig Föräldrapenning är felaktig så måste något göras. Och det är här som dom där intygen som man måste ha från skola/dagis dyker upp. Och nu när vi har facit är det riktigt humoristiskt att läsa hur de båda ministrarna var ute och reste med förbundna ögon. Dom där intygen som det ska krånglas med är det väl ingen som tycker om, varken föräldrar, skolor, förskolor eller Försäkringskassans personal. Och uppgiften "var femte krona" kommer från en undersökning som Försäkringskassan gjorde. Man valde ut ett antal "misstänkta ärenden", och av dom var vart femte fusk. Men det var alltså vart femte av speciellt utvalda ärenden, inte av slumpmässigt utvalda ärenden. Men på den tiden var huvudsyftet att framställa socialförsäkringen som fuskarnas marknad. Tack PSSpy för att ni påminde mig om debattinlägget.

Den moderata Försämringskassan
Sedan dess har Cristina Husmark Pehrsson fått kicken och sparkats ut bakvägen och ersatts av en annan moderat, Ulf Kristersson. Om det har blivit bättre är jag tveksam till. Han borde egentligen aldrig ha utsetts till minister efter sina tavlor. Kolla in detta klipp från You Tube till exempel. Det är inte bara inom TFP:n som det fuskas och myglas. Det sker inom Stockholms bostadsmarknad också! Vem det är som trampar mest i klaveret i det här debattinlägget i Svenska Dagbladet är jag dock tveksam till. När myndighetens tjänstemän OCH högsta ansvarig politikern skriver ett gemensamt debattinlägg i en politiskt känslig fråga, då väcks min misstänksamhet. Vem som styr vem vet jag inte. Men det passar sig INTE. Att den moderata socialförsäkringsministern idkar ministerstyre över myndighetens utredningar är en sak. Att sedan tjänstemännen går i politikernas ledband är nästa sak att ifrågasätta. Med denna typen av höga tjänstemän inom Försäkringskassan så är det inte underligt att det ser ut som det gör.

Inga kommentarer: