söndag 7 augusti 2011

Slipsnissar på pottkanten

Det stora samtalsämnet just nu bland de som styr över vad som ska anses vara det stora debattämnet är hur det ska gå för världens ekonomi. Det faktum att USA fick sitt kreditbetyg sänkt verkar ha mottagits med chock av världens slipsnissar, börssnobbar och finanshajar. Dessa överbetalda gubbar (och några gummor) som ska vara så välinformerade verkar inte ha varit medvetna om att den amerikanska ekonomin var usel. Att ett stort antal Euro-länder befinner sig i kris. Att det amerikanska politiska systemet är mycket invecklat och komplicerat och att det gör det svårt för den som styr att styra. Nu plötsligt har dom vaknat och ser framför sig att något kommer att hända. Och finanskrisen blir en självuppfyllande profetia. Bubblor kommer att brista, vissa slipsnissar kommer att tjäna en förmögenhet på några dagar, andra kommer att förlora en förmögenhet. Här i Sverige förväntas hela folket ligga sömnlösa på nätterna i oro för våra pensioner. Av någon för mig helt obegriplig anledning är nämligen Sverige det land i världen som lagt störst andel av pensionssparandet i aktier. Verkligheten är den att innan de flesta av oss ska ta ut våra pensioner hinner börsen stiga och falla ett antal gånger till. Det är alltså dags att se kallt och lugnt på utvecklingen. Om ingen får panik blir fallet inte så stort och vi är snart tillbaka där vi började. Får människor panik, i rädsla för att andra får panik, så blir fallet större och det tar längre tid att återhämta fallet. Slipsnissar, börssnobbar, finanshajar och andra töntar är kompletta idioter som inte tänker själva utan fungerar som hjortar i hord med hjortar. Vänder en, vänder alla. Springer en, springer alla. Själv funderar jag på att utöka min aktieportfölj om börserna fortsätter sjunka. Det är nu man ska köpa. Undrar om jag inte kan undvara en 500 kronor!

Kimmy har fått ett plötsligt intresse för att titta på sport på TV. Favoritsporten verkar vara friidrott, men också t.ex. fotboll är helt klart spännande. Han kommer nu ganska regelbundet med fjärrkontrollerna och vill att vi startar TV:n och knappar fram någon lämplig kanal. För de som inte vet så är Kimmy min autistiske 13-åriga son. Jag gissar att det som lockar med sportsändningarna är att det händer något hela tiden. T.o.m. motorsport kan vara av intresse. Detta plötsliga intresset har gjort att jag på senare tid suttit och tittat på fotbollsmatcher som varit av totalt ointresse för mig och även t.ex. matcher från Australian Football League eller Formel 1 och cykelgiron. Och jag har fascinerats av en sak. Trots att "fotboll" i AFL är något mycket hårdare (det påminner ju främst om rugby) så är det inte där spelarna ligger och vrider sig av plågor efter en tackling. Nä, det är de "riktiga" fotbollsspelarna som så fort dom trillar ska rulla ett par varv och sedan i fruktansvärda plågor ligga och vrida sig och hålla om de vackra smalbenen. Tre minuter senare när dom fått sin frispark (eller inte lyckades få någon) kan dom göra årtiondets rusch rakt genom motståndarförsvaret. Är det skådespelartalangerna kombinerat med fotbollskunnandet som gör att dom har såna osannolika löner?

När skoltalibanen och f.d. majorn Jan Björklund ska prioritera inför kommande regeringsförhandlingar är tydligen att satsa 2 miljarder kronor på att öka lönerna inom den offentliga sektorn av högsta prioritet. Och då inte inom vården t.ex. utan det handlar om just lärarlönerna (det är ju folkpartiet vi pratar om nu) som är allra högst prioriterade. På andra plats kommer en halv miljard till vissa korrigeringar inom sjukförsäkringen. Och på tredje plats en rejäl satsning på att sänka skatterna med sju miljarder kronor - i stort sett uteslutande för de med rejäla inkomster. Bra att veta var deras prioriteringar ligger. Själv hade jag gjort annorlunda prioriteringar. Det är mycket möjligt att lärarna borde ha högre lön, men jag kan nog komma på ett antal grupper som står före på den önskelistan. Och att sänka skatterna rejält för de med högst inkomster... Ja, det är INTE min prioritering.

Från det stora scoutlägret utanför Kristianstad rapporteras att en palestinsk utställning vandaliserats. Den palestinska flaggan har rivits ner och en palestinsk karta har rivits ner. Hatet finns överallt, vi kommer inte undan hur vi än gör.

Inga kommentarer: