torsdag 4 augusti 2011

Ett siffersnille spekulerar

Spekulationsmarknaden är orolig. Den svenska börsen rasar. Och ju oroligare spekulanterna blir desto mer sjunker börsen som en självuppfyllande profetia. De som förlorar är småsparare som inte hinner med. Vinnare är som vanligt slipsnissar, börssnobbar och banker som vinner hur man än gör genom att ta bra betalt för sina tjänster. Själv har jag bestämt mig för att behålla hela min aktieportfölj oförändrad. Jag räknar helt enkelt med att så småningom så blåses bubblan upp igen, för att så småningom spricka, varefter den blåses upp och spricker osv. En sak vet vi med säkerhet. Börsen kommer att stiga och falla, stiga och falla, stiga och falla, stiga.... Och oberoende av vad som händer tjänar slipsnissarna ytterligare en hacka på affärerna.

Silvio träffar en anna plastikopererad
Och för att hålla oss bland de ekonomiska frågorna. Från att ha haft strålkastarna på lilla Grekland, Irland osv börjar nu domedagsprofeterna (dvs dom som kan tjäna en hacka på att spekulera i något) satsa på att nästa land för rakning blir Spanien och Italien. Italien är Euroområdets tredje största ekonomi, och allt fler bedömare börjar tala om att det är fullt möjligt att Italien tvingas ställa in betalningarna. Och när spekulationerna sätter fart stiger räntorna, och stiger räntorna så ökar problemen, Och ökar problemen så stiger räntorna. Och till slut blir profetian självuppfyllande. Sverige är mycket beroende av EU och Euron. Och kris där blir kris även för oss. Och samtidigt är det allt fler bedömare som inser att just Euron är en bidragande orsak till problemen.

Och vi fortsätter att hålla oss bland ekonominyheterna, men går över Atlanten. I USA har klassklyftorna växt i rekordfart. 2009 hade en vit familj 20 gånger så stora nettotillgångar som en svart familj. Och skillnaden till en Latinamerikansk familj var 18 gånger. Detta gap var det största som uppmätts på 25 år. Allt naturligtvis en effekt av George W Bushs politik med bland annat enorma (ofinansierade) skattesänkningar till de redan rika. George W Bush ärvde en amerikansk ekonomi som för första gången på länge var i balans, men han lämnade över till Barack Obama en ekonomi där budgetunderskottet var i fritt fall. Enligt den här beräkningen hade en svart familj i genomsnitt ett "välstånd" värt 5.677 dollar. En latinsk familj 6.325 dollar. Och en vit familj 113.148 dollar.

Pengar växer INTE på träd
Och vi stannar kvar ännu längre bland sedlarna. Som ett bevis för att vi alla på jordklotet inte lever med riktigt samma betingelser. Jag ser att Linda Evangelista nu vill ha underhåll från pappan till sin 4-åriga son. Pappan, Francois Henri-Pinault (nu gift med Selma Hayek), tycker hon ska betala för tillgång till privatchaufför och barnflicka dygnet runt 7 dagar i veckan. Bara detta kostar motsvarande 1,6 miljoner kronor om året. Men hon har råd själv eftersom hon bara i fjol tjänade 11,4 miljoner. Vissa människor här på jorden lever ett liv där nollorna inte räknas om dom får plats på den ena handens fingrar. Andra svälter ihjäl, får inte den sjukvård dom behöver eller lider på annat sätt av brist på resurser. Hade världen fördelat om lite bland resurserna hade mycket kunnat göras. Jag har sagt det förr, men det förtjänar att upprepas. Världen saknar inte resurser, men vi har fördelat dom helt knasigt. Sven Tycker det är dags för en radikal förändring.

Från idrottens värld kan jag notera att det går bra för den skånska fotbollen - trots en hel del idioter bland supportrarna. I går var det Malmö FF som genom 1-1 hemma mot Glasgow Rangers gick vidare i Champions League. Detta efter att ha vunnit med 1-0 i Glasgow. I dag var det Helsingborgs IF som gick vidare i Europa League genom att klå Bnei Yehuda med 3-0 hemma på Olympia (man förlorade med 1-0 nere i Israel). I dag med bland annat två mål av Mattias Lindström. Som kuriosa kan jag berätta att jag faktiskt själv tävlat i samma lag som Mattias. Mattias sprang nämligen under ett eller två år i samma lag som jag gjorde i Lagmaratonloppet Hamn till hamn. Som gick mellan Höganäs - Helsingborg - Höganäs under ett antal år. Mattias sprang alltså för Försäkringskassan - och sedan blev han fotbollsproffs. Det hela förklaras av att jag jobbade ihop med Mattias mamma under många år. Sedan känner jag ännu större glädje när jag ser att AIK gick på pumpen i Allsvenskan! Heja Skåne! Släng Fjollträsk i Mälaren!

Inga kommentarer: