tisdag 23 augusti 2011

Nästa fiasko

Högeralliansen har genomfört många reformer. En del lyckade, en del mindre lyckade - och en del rejäla fiaskon. Som progressiv bloggare koncentrerar jag mig på de sistnämnda, fiaskona. Den 1 december förra året skrev jag så här om denna nya lag som jag tänkte kommentera, efter att i mitt dåvarande jobb ha fått information om reformen: - "Det hela är så utformat att det kommer att bli krångligare, dyrare och längre väntetider utan att man uppnår ett så mycket bättre resultat." Den tjänsteman vid Åstorps kommun som höll i informationen betecknade det hela som det sämsta han någonsin hade sett. Det är möjligt att hans syn på det hela var personligt färgad. Men lite sanning i det hela var det nog. Vad det handlar om? Jo, de nya regler som infördes vid årsskiftet för flyktingmottagande. Tidigare hade kommunerna haft ansvar, men nu skulle Arbetsförmedlingen få ansvar för att skapa sysselsättning och Försäkringskassan för ersättningen. I dag har det offentliggjorts statistik. Sedan reformen införts har 4134 flyktingar förts in i systemet. Av dessa har nu 10 (tio) jobb! Men reformen har skapat jobb. Det finns nämligen sammanlagt 151 företag som har anställt etableringslotsar som ska hjälpa dessa tusentals flyktingar till sysselsättning. Det har alltså skapats många hundratals jobb som etableringslotsar i varje fall. Sysselsättningen är viktig. Hade flyktingarna fått jobb snabbt så hade det ju inte behövts så många etableringslotsar. Sysselsättningen står över allt annat! Det ska tilläggas att kommunernas socialtjänst i allmänhet får träda in första månaden med försörjning innan Försäkringskassan hinner komma igång.

Libyens nya flagga
Utvecklingen i Libyen har i varje fall en positiv effekt. Den effekt som västvärlden hela tiden varit ute efter. Priset på olja sjunker nämligen sedan det börjar bli troligt att Libyen snart kan börja få igång sin oljeproduktion igen. Annars kan vi konstatera att den gamla sanningen att den första förloraren i ett krig är sanningen återigen slår in. Båda sidor verkar ha stora problem med att rapportera vad som verkligen händer. Snarare rapporterar man vad man hoppas har hänt. I går rapporterade upprorsrörelsen att Tripoli var intaget och Gaddafis son Saif al-Islam var tillfångatagen. Strax efteråt dök just Saif al-Islam upp på det hotell där de flesta journalister bodde (fortfarande beläget i område som motståndsrörelsen inte behärskade) och bjöd ut journalisterna på en sightseeing tur i staden. Naturligtvis är det så att Gaddafis dagar är räknade. Det kan röra sig om timmar eller dagar innan "revolutionärerna" har kontroll över huvudstaden. En annan fråga är när en demokratisk ledning har kontroll över rättsväsende och ordning i hela Libyen. Men oljepriset är ju i varje fall på väg ner.

Nej till kärnkraft
Något som är på väg upp är däremot elpriset. Trots välfyllda vattenmagasin stiger priserna rejält på elmarknaden. Anledning? Halva den svenska kärnkraften står still - som vanligt när vi börjar närma oss vintern. Allt fler bedömare börjar tvivla på kärnkraftsindustrins löften om att kärnkraften ska vara igång igen till vintern när den behövs. Det löftet har man gett i många år, men inte lyckats uppfylla. Renovering och uppgradering av kärnkraften blir varje gång mer komplicerad än vad som var tänkt och drar ut på tiden. Kärnkraft är komplicerat och dyrt, och den svenska kärnkraften är gammal. Man har från kärnkraftsindustrin hållit denna vid liv längre än dess ursprungliga livslängd i avvaktan på att lagen skulle ändras så att avvecklingen avvecklades. Nu har Centern beslutat att avveckla avvecklingen av kärnkraft. Nu är elindustrin nöjda, och kan istället börja projektera ny kärnkraft. Men tillförlitligheten, den når aldrig upp till de utlovade siffrorna.

Dagens lilla skratt fick jag när jag läste en liten notis på lokalsidorna för Höganäs i Helsingborgs Dagblad. Den centerpartistiska lokalpolitikern Anna Hedbrant i Höganäs tyckte tydligen att utsikten från villan var dålig. Det stod träd ivägen. Och samma tyckte grannen. Så hon sågade ner träden helt enkelt, så var problemet löst - trodde hon. Det är bara det att träden stod inte på Anna eller grannens tomt. Dom stod på en tredje persons tomt. Och dessutom var dom skyddade, det var inte fritt att såga ner dom ens om det var på den egna tomten. Att det var på någon annans tomt gjorde det hela klart olämpligt - även om man ville förbättra sin havsutsikt. Men det som fick mig att skratta var Anna Hedbrants kommentar till att hon inte ens kontaktat markägaren innan träden fälldes: - "Och det var ju dumt" Jag håller med, det var dumt!

Inga kommentarer: