tisdag 9 augusti 2011

Tortyrens offer

En domstol i Chicago har beslutat att låta två personer få prövat om USA:s förre försvarsminister, Donald Rumsfeld, ska åtalas för tortyrbrott. Dom båda som var anställda av en privat säkerhetsfirma i Irak, Shield Group Security, anmälde företaget till de amerikanska myndigheter för misstänkt mutbrott. Resultatet blev att dom båda greps av amerikansk militär och hölls fängslade vid Camp Cropper i mer än tre månader under vilken tid dom förhördes under tortyrliknande former. Och dom hävdar att försvarsministern var direkt ansvarig för att sådana metoder användes. Detta är beskyllningar som framförts av många mot den amerikanska militären. Anledningen till att just dessa två har fått tillåtelse att få sin sak prövad i domstol beror nog på deras namn, Donald Vance och Nathan Ertel Dom var ju amerikaner! Annars har det ju varit "så'na där vidriga muslimer" som utsatts för tortyr och dom lär inte få möjlighet att få sin sak prövad i USA. USA har också beslutat att amerikaner inte ska kunna ställas inför Internationella Domstolen i Haag och anklagas för krigsbrott. Amerikaner ska enligt Washington inte kunna dömas för krigsbrott eftersom USA alltid gör rätt. Och skulle dom göra fel så var det ändå rätt eftersom det var för den goda sakens skull!

Demonstrationerna i Israel sprider sig. Hundratusentals arbetslösa och bostadslösa demonstrerar mot högerregeringens politik som kraftigt ökat klyftorna i Israel. Man protesterar också mot de enorma summor i skattepengar som slukas av den militära apparaten och åt att underhålla bosättningar på ockuperad mark. Istället kräver hundratusentals israeler billigare mediciner, tillgång till bostäder och arbete. I det israeliska samhället i dag blir de rika rikare och de fattiga fattigare. Inkomstklyftorna är bland de högsta i världen.

Och så har Lasse slutligen bestämt sig för att lämna som ledare för Vänsterpartiet. Ett besked som jag inte upplever som något förvånande besked. Allt eftersom flera kandidater anmäler intresse för att ta över har Lars Ohly insett att det bästa är att hoppa av och inte ställa upp i en kamp om ledarposten. I dag är ju trenden den att det framställs som positivt med flera kandidater som slåss om ledarposten. Själv är jag inte helt övertygad om att det är det rätta. År risken att vi får ännu mer makthungrande kandidater istället för kandidater som övertalas? Får vi då ännu mer "pamplika" ledare? Risken finns!

Och börserna fortsätter nedåt. Ett intressant faktum är att en stor del av de affärer som nu sker görs av automatiska datorprogram som är programmerade att sälja när kursen nått en viss nivå. Datorprogram som gör att sänkningen bara fortsätter. Och samtidigt hörde jag att nätmäklare som Avanza och Nordnet nu tvångssäljer aktier. Det är tusentals aktiesparare som egentligen inte är sparare utan dom har lånat pengar för att spekulera i aktier. Och när aktierna sjunker blir plötsligt värdet på aktierna mindre än lånet och då säljer börsmäklaren ut aktieportföljen för att säkra sitt lån. Och aktiespekulanten kan bli sittande på pottkanten med en kvarvarande skuld men inga aktier.

Sedan ser jag att min gamla "chef" KG Scherman fortsätter att vara kritisk mot vårt nuvarande Pensionssystem. Scherman som en gång i tiden var generaldirektör för Riksförsäkringsverket var ursprungligen med om att utforma vårt nuvarande pensionssystem, men har på senare år blivit en av dess livligaste kritiker. Han är förvånad över att kritiken egentligen inte är större mot systemet, som han bland annat anser är alldeles för beroende av AP-fondernas placeringar. Premiepensionssystemet har han tillhört de som anser borde avskaffas. Och det svenska pensionssparandets extremt stora fixering vid placeringar i aktier skapar alldeles för stora svängningar. KG Scherman är en intelligent tänkande man.

Jag ser förresten att kärnkraftsindustrin kommer att få kraftigt höjda avgifter för avfallet. De avgifter som betalas i dag räcker helt enkelt inte till för vad slutförvaringen av avfallet kommer att kosta.

Inga kommentarer: