onsdag 10 augusti 2011

Slagsmål - orsak och verkan

Hösten är uppenbarligen här helt plötsligt. I dag kändes det verkligen som höst, blåsigt och ett antal grader svalare än vad det varit tidigare. Men egentligen kändes det ganska skönt. Jag tillhör de som gillar hösten - när det inte blåser och regnar för mycket.

Storbritanniens flagga
England har drabbats av rejäla upplopp. Där berättigade demonstrationer har utnyttjats av kriminella och kompletta idioter och vandaler. Upprinnelsen var att en färgad man, Mark Duggan, sköts ihjäl av polisen. Ursprungligen hävdade polisen att det var Duggan som sköt först och uppgav som bevis att det satt en kula i en av polisernas radio. Senare har det visat sig att den kulan kom från ett polisvapen. Mark Duggan var uppenbarligen kriminell, men det vapen som hittats var inte använt. Demonstrationer mot polisvåld togs sedan över av uppenbart kriminella grupper. Ilskan bland befolkningen beror på en ilska mot Makten som glömt av de fattigare områdena. Arbetslöshet och snabbt ökande klyftor skapar ett utanförskap som ger grogrund för ilskan. I Tottenham där bråken började har 14 av de 16 fritidsgårdarna för ungdomar stängts de senaste åren för att ta ett exempel. Sedan 1998 har 333 personer dött medan dom suttit i polisförvar. Inte en enda gång har utredningen slutat med att polisen gjort något fel. Att då höra Storbritanniens konservative premiärminister säga: - "Dom har ingenting att protestera mot" blir lite ironiskt.

F.d. Statsminister Carl Bildt
Just nu har familjen en förmånlig prenumeration på Dagens Nyheter. Och det är alltid roligt att läsa. Behöver man komma igång på morgonen och få fart på hjärnan så gäller det att bläddra fram ledarsidan och läsa vad Peter Wolodarski, Hanne Kjöller och gänget hittat på i dag. Den gode Peter skriver i dag så här: - "Kronan stärks något mot dollarn och euron, samtidigt som marknadsräntorna fortsätter ned, noterade TT i går i ett av sina telegram apropå finansturbulensen. Det har onekligen gått några år sedan Sverige var en randstat med en randvaluta och Riksbanken höjde räntan till 500 procent." Men Peter glömde berätta några viktiga detaljer. T.ex vem som var Statsminister när det var så illa att räntan var uppe i 500%. 1992 hette Sveriges statsministern Carl Bildt. Den som sedan verkligen fick sanera den svenska ekonomin efter vanskötseln var Göran Persson. Men det passar väl bättre att antyda något annat?

Inför republik
Efter TV:s avslöjande om Silvia Sommerlaths pappas koppling till nazismen bestämde sig Silvia för att utreda hur det verkligen stog till. Och det ska hon faktiskt ha en eloge för, det handlade inte bara om att "vända blad och gå vidare". Och naturligtvis har Silvia inget ansvar för vad hennes pappa sysslade med. Men det är också viktigt att inte förneka verkligheten utan acceptera denna och sedan deklarera avstånd. Den utredning som gjorts har visat att det var helt riktigt att Walther Sommerlath gick med i Nazistpartiet redan medan han bodde i Brasilien. Inte bara "som alla andra" i Tyskland. Tyskar i Tyskland hade kanske inget annat val, men tyskar i Brasilien gjorde ett aktivt val. Det är också riktigt att han när han flyttade till Tyskland tog över den fabrik han sedan drev från den tidigare judiska ägaren som en del av den avjudifiering som genomfördes då. Men den ursprungliga ägaren, Efim Wechsler, fick överta en del av Walther Sommerlaths kaffeplantage i Brasilien och fick därmed en chans att lämna Tyskland och överleva förintelsen. Dock gjorde Walther Sommerlath en ekonomiskt bra affär eftersom fabriken var mycket mer värd än kaffeplantagen. Å andra sidan är kanske livet värt en hel del. Utredningen har också visat att fabriken under kriget inte alls tillverkade leksaker som Silvia hävdat att pappan sagt utan krigsmaterial. Men allt detta har inte Silvia ansvar för, och nu är det klarlagt.

För övrigt tänker jag inte kommentera börsen. Slipsnissarna, Börssnobbarna och Finanshajarnas lekstuga är just så löjlig som den verkar vara. DÄR härskar inte förnuftet utan något helt annat.

Inga kommentarer: