söndag 2 augusti 2009

Upp till kamp för kung Fredrik

Högeralliansens främsta megafon, Dagens Nyheter, går i dag i sin huvudledare ut till försvar för Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrssons (m) politik med en ättestupa i sjukförsäkringen som jag berättade om i går. Under rubriken Värna försäkringen skriver man att åtgärderna är nödvändiga, och hävdar att sjukförsäkringen i annat fall havererar. Ledarskribenten verkar tro att alla de 10.000-tals sjukskrivna som nu slängs ut ur försäkringen efter en fastställd ättestupatid egentligen inte är sjuka utan bara latar sig eftersom dom inte kan få jobb. Jag trodde att man hade någon form av kunskapskrav på Bonniers för att få jobb som ledarskribent. Men uppenbarligen handlar det främst om att kunna förmedla försvar för Kung Fredrik och hans stab.

Efter en veckas uppehåll var det dags för biobesök i går igen. Kevin och Jag åkte in till Helsingborg i går på kvällen och tittade på Public Enemies. Med Johnny Depp som John Dillinger i depressionens USA. Filmen handlar alltså om den klassiska och mytomspunne bankrånaren John Dillinger. Jagad av Melvin Purvis (Christian Bale) får vi följa hans väg från "hyllad" bankrånare till den oundvikliga döden. Filmen har sina starka sidor och lyckas i allmänhet undvika att göra bankrånaren Dillinger till en hjälte men ändå ge tittaren en förståelse för vad som driver honom. En viktig replik är när Dillinger vid ett tillfälle förklarar för polisen att första gången han dömdes till fängelse redan när han var ung fick han 10 år för att ha stulit 50 dollar. Men där i fängelset fick han många nya goda vänner! Om man ska ta något negativt så är det att skottduellerna med automatvapen är lite väl långa. Det knallar och blixtrar från alla lösa skott minut efter minut. Men i sedvanlig ordning är precisionen bland skyttarna i allmänhet usel. Man smäller iväg ett helt magasin men lyckas inte träffa med ett enda skott. Jag tycker du ska gå och titta på filmen, om du nu inte tillhör typen som bara tittar på romantiska komedier. Jag ger Public Enemies fyra kulsprutor.

Och dessutom slapp jag titta på Sommarkrysset med Carolina Gynning...

Just nu pågår tydligen någon sorts simtävling, och det rapporteras regelbundet om nya världsrekord och andra rekord. Men en stor del av rapporteringen handlar om nya baddräkter som det går fort att simma i - om dom inte spricker, vilket tydligen händer regelbundet. Men, jag har en annan undring när det gäller simtävlingar. Bröstsim, Frisim och Ryggsim förstår jag. Alla tre har sina fördelar och är simsätt som man använder även i vanliga fall. Men Fjärilsim? Vem f-n simmar fjärilsim i normala fall? Varför tävlar man inte i Hundsim och Baklängessim också?

Och när vi pratar om konstiga sporter så såg jag en rubrik i tidningen som löd: "Framtiden för F1 säkrad". Synd!

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Dagens ord blir Antedarrad, ett ord som jag inte använder själv. Enklast översätts väl ordet som orolig eller nervös.

Vid ett terrorattentat i Tel Aviv i Israel dödades 3 personer och ett 10-tal skadades (varav ett par har livshotande skador). En ännu okänd man öppnade eld på en klubb och hann alltså döda 3 och skottskada ytterligare ett 10-tal innan han lyckades fly från platsen. Det ska kanske påpekas att det inte handlade om ett palestinskt terrorattentat utan om vad vi kallar hatbrott. Klubben som attackerades var en mötesplats för homosexuella.

Inga kommentarer: