måndag 3 augusti 2009

Israels fortsatta brott mot FN

Palestinsk flagga
I går vräkte den israeliska militären med hjälp av extrema judiska bosättare ett 50-tal palestinier (varav ett 20-tal barn) från deras bostäder i den ockuperade östra delen av Jerusalem. Vräkningen av palestinierna i stadsdelen Sheikh Jarrah skedde trots protester från en i stort sett enig omvärld (inklusive FN, USA, EU och Carl Bildt). Även ett antal fredsaktivister (varav 2 svenskar) som bodde hemma hos palestinierna tvingades under vapenhot att lämna sina bostäder som sedan tömdes på sitt innehåll av judiska bosättare som ska flytta in i husen. Efter att palestinierna tvingats ut togs husen i besittning av bosättarna som gick in med verktyg för att bygga om. Palestiniernas rätt till bostäderna fastställdes av FN 1956. Israel har dock ockuperat hela Jerusalem, även den palestinska delen och införlivat denna i Israel. Den israeliska politiken blir allt mer rasistisk.

Konjunkturinstitutets chef Mats Dillén anser att Staten måste öka bidragen till kommunerna. Om kommunerna tvingas till skattehöjningar eller massiva uppsägningar av personal kommer detta att allvarligt skada den svenska ekonomin och återhämtningen kommer att kraftigt försenas. Den dåliga ekonomin kommer att tvinga många kommuner till skattehöjningar, något som ju kommer att minska köpkraften hos innevånarna och detta i sin tur kommer att bromsa den ekonomiska utvecklingen ytterligare. Till och med Folkpartiledaren Jan Björklund har gått ut med att partiet inför budgetförhandlingarna kommer att kräva höjda bidrag till kommunerna. Men det är mycket tveksamt om man kommer att lyckas få igenom något sådant eftersom man från ansvarigt Högerallianshåll tidigare sagt blankt nej till något sådant. Och den gode Jan fick också hård kritik från de flesta borgerliga tidningar i dag. Från många håll fick han hård kritik för att han med utspel av denna sort spräcker enigheten inom Högeralliansen.

Ovanlig gäst i trädgården
Vi hittade en ovanlig gäst i trädgården i dag. Inget ovanligt med olika snäckor (och tyvärr en hel del sniglar av arten spansk skogssnigel), men den här var osedvanligt stor. Jag har aldrig sett någon av denna storleken förr. Skalet (huset) var ungefär dubbelt så stort som en vanlig snäcka. Jag uppskattar diametern till drygt 30 mm. Nu är jag ingen expert på den här typen av djur (eller andra djur) så någon artbestämning kan jag inte göra. Men om någon kan berätta, så gärna för mig. Men jag har aldrig sett någon av den storleken.

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Dagens ord blir Bongke. Stavningen kan variera från Bunke till Bonhnke. Men den stavning jag använder beskriver hur det ska uttalas, och det skall vara med ett långt runt o. Bongke betyder hög, t.ex. Bongke Päror som betyder en hög med potatis.

Slutligen noterar jag att Strålsäkerhetsmyndigheten i en inspektionsrapport riktar kritik mot säkerhetsarbetet vid Forsmarks kärnkraftverk. Ledningen för kärnkraftverket har till årsskiftet på sig för att komma med åtgärder. Sätt fart med avvecklingen!

2 kommentarer:

Henrik sa...

Snäckan är en vinbärssnäcka. Låt den lugnt beta, de brukar inte bli så förbenat många, om så blir, kan man plocka dem i en korg och släppa ut någon annanstans. De har varit ganska ovanliga, men verkar ha blivit talrikare på senare år, ganska glädjande. Nu inser jag att alla inte har samma vurm om jag själv för dessa långsamma snäckor, men jag tycker du ska glädjas inför denne ovanlige gäst.

Sven Tycker sa...

Tack för att du bekräftat min gissning. Du behöver inte vara orolig, jag har inga som helst aversioner mot den. Det får gärna finnas några fler också. Jag flyttade ut den på trädgårdsplattorna för att lättare kunna fotografera den, och sedan flyttade jag tillbaka den i skydd av växtlighet.

De enda jag har aversioner mot är de spanska skogssniglarna. Dom äter upp hustruns pumpaodling om vi inte går på jakt regelbundet. Snabb avlivning med ett trädgårdsjärn eller något annat, och sedan kan man avliva tre till en timme senare när dom kommer för att kannibalisera på sin kusin. Men det ska erkännas, dom är färre i år än förra året.