torsdag 20 augusti 2009

Nästa kvinna till rakning

Så var det dags för nästa av Regeringens utsedda befattningshavare att göra bort sig totalt. I måndags publicerade Aftonbladet en debattartikel på kultursidan av Donald Boström. Under rubriken Palestinier: Våra söner plundras på sina organ framförs vad många palestinier tror. Artikeln tar sin början i USA där ju nyligen flera rabbiner vid en synagoga avslöjats med att ha använt synagogans verksamhet för att tvätta svarta pengar från illegal organhandel vita. Man hade varit inblandad i att köpa organ billigt från fattiga israeler och sedan sälja dom dyrt till rika amerikaner. Artikeln fortsätter sedan med att handla om problemen med att hitta tillräckligt många organdonatorer i Israel och slutar med att berätta om att många palestinier på Västbanken hävdar att palestinier som skjutits ihjäl av israeler först förts bort av de israeliska soldaterna och när de anhöriga sedan fått tillbaka kropparna efter några dagar har kropparna varit uppskurna som efter en obduktion. Vilket Israel hävdar att man alltid gör efter att någon dött på ett våldsamt sett. Från palestinskt håll hävdar man att detta inte stämmer eftersom de flesta inte blir obducerade. Donald Boström hade själv varit närvarande för ett antal år sedan när en familj efter 5 dagar fått tillbaka sin son "obducerad" sedan han tidigare skjutits ner av israelisk militär.

Israels flagga
Efter någon dag blev reaktionerna våldsamma i Israel på artikeln som beskylldes för att vara ett grovt exempel på antisemitism, och man drog från den ökände utrikesministern ultranationalisten Avigdor Liebermans departement paralleller med nazismen. Själv tycker jag inte artikeln är antisemitisk. Kritik av Israel är inte automatiskt antisemitism. Huruvida Donald Boström är antisemit har jag ingen aning om. Däremot ska jag klart deklarera att det, främst ute på yttersta högerkanten, finns grupper och personer som är klart antisemiter. Och våldshandlingar från dessa grupper är ett stort problem och förtjänar inget annat än förakt. Men Israel kan inte avfärda all kritik mot staten Israels agerande som antisemitism.

Men, skandalen är inte debattartikeln i Aftonbladet. Skribenten påstår inte ens i artikeln att det är på det viset. Han vidarebefordrar vad många drabbade palestinier tror, och ställer frågor som man från Israels sida vägrar besvara. Nej, den stora skandalen är den reaktion som kommit från Sveriges ambassadör i Israel, Elisabeth Borsiin Bonnier. Hon har officiellt gått ut i media i Israel (och även på ett meddelande på ambassadens officiella hemsida) och framfört att artikeln är lika chockerande och motbjudande för svenskar som för israeler. Hon håller med om den israeliska kritiken och tar avstånd från artikeln. Jag trodde att fru Bonnier var medveten om att hon representerar inte staten Israel, hon representerar den svenska staten där det råder yttrandefrihet. Som ambassadör har hon ingen rätt att recensera vad svensk media skriver. Hon har uppenbarligen fått en reprimand från Utrikesdepartementet som klart deklarerat att det hon sagt får hon står för själv, Utrikesdepartementet står inte bakom. Och uttalandet på hemsidan har också tagits bort. Om fru Bonnier inte har förstått vilken stat hon representerar så tycker jag det är dags att kalla hem fru Bonnier för konsultationer och en utbildning i vad yttrandefrihet och pressfrihet innebär. Uppriktigt sagt tror jag inte att ambassadören läst artikeln utan bara fått en färgad version uppläst från vännerna på det israeliska utrikesdepartementet.

I USA har det avslöjats att CIA "outsourcat" mördandet av misshagliga islamister till företaget Blackwater. Blackwaters legoknektar har alltså fått i uppdrag av CIA att mörda namngivna personer! Den nya CIA-chefen Leon Panetta drog omedelbart i nödbromsen när han fick kännedom om det.

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Dagens skånska ord är en ny kroppsdel, Flabb. Mycket vanligt i meningen "Håll flabben"! Vilket är ett kraftigt sätt att tala om får någon att hålla tyst. Flabb är munnen. Håll flabben blir alltså håll käften.

Så var det dags igen. Jag slängde i dag på kvällen 924 mejl i Mailwasher som kunde katalogisera under fliken "mög". Den övervägande majoriteten handlade om returmejl förorsakade att någon knäppgök skickat ut spam från en påhittad adress inom min domän, swl. Den som kan komma på en metod för att få slut på SPAM-terrorn på Internet ska få en puss av mig. Den mesta mejlen som skickas runt är just SPAM. Seriös e-post står för en mycket liten andel. Vi som är mottagare av skiten kan börja med att aldrig svara / köpa / skicka vidare något från en Spammare. Lönar det sig inte självdör företeelsen.

Inga kommentarer: