söndag 9 augusti 2009

Sätt stopp för spellurendrejeriet

Antalet svenskar som får problem med spelmissbruk ökar kraftigt. Tittar man på reklamen i tidningar och på TV så förstår man att det finns stora pengar att göra på att lura av optimister deras pengar. I dag finns spelmissbrukare överallt. Som socialsekreterare kom jag i kontakt med flera där misstanken om spelmissbruk var stor. Men, man kan ju inte ta blod- eller urinprov för att kolla missbruket. Jag är medveten om att det inte går att få stopp på alla nätpokersajter (eller nätbingosajter). Men det kan finnas anledning att ifrågasätta den reklam som görs, och den glorifiering av spelandet som ofta sker i tidningsartiklar och annan mediebevakning. Det är stora rubriker när någon vunnit 1 miljon. Men för att denne person ska kunna vinna en miljon så har mer än 100.000 människor förlorat en tia var. Och då är det inte medräknat de som ska förlora för att betala spelbolagets omkostnader, löner och vinsten till ägaren på Malta, Caymanöarna eller Bahamas. Sätt stopp för spellurendrejeriet!

Jag såg TV4 i går ta upp Utrikesminister Calle Str... f'låt Bildts (M) resande och missnöjet på Utrikesdepartementet mot honom. Än så länge i år har han befunnit sig på resande fot i utlandet 7 dagar av 10. Visst ska en Utrikesminister resa, men han är också chef på UD. Det är inte HAN som ÄR UD, vilket han tror. Det här halvåret har han rest och bott för 3/4 miljon (och då gäller det bara hans egna biljetter och boende, inte medföljande säkerhet och annan personal). Calle må vara en duktig diplomat, men han är INTE på långa vägar så duktig som han själv tror.

Jag undrar vilka krav dom har för att man ska få jobb på en reklambyrå? Som arbetslös så är det ju av visst intresse. En del reklam (t.ex. på TV) är ju så usel att den får motsatt verkan. De inkompetenta fubbickar som tänkt ut Lidl och Ö&B:s TV-reklam bör ha fått sparken så här dags så att det finns lediga tjänster på dessa reklambyråer. Efter att ha sett Ö&B:s TV-reklam ett antal gånger har jag bestämt mig för att aldrig sätta min fot innanför dörren på en Ö&B-butik. Och inte blir man mer vänligt inställd till Lidl efter att ha sett deras reklamsnuttar. Jag har fortfarande inte förstått varför Lidl inte insett att deras "tyska" kassor inte fungerar i Sverige. Men, vill dom ha köer i kassan så får dom väl ha det. Jag tycker i varje fall att Ö&B och Lidl bör kräva pengarna tillbaka. Deras reklam i TV får motsatt verkan.

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Dags för ett nytt ord, och den här gången ett djur. Alika. Egentligen betyder det kaja, men används nog ibland för att beskriva alla "svarta fåglar". Dessutom för att beteckna fyllekajor / a-lagare.

Joggingrapport: Min målsättning om två rundor i veckan verkar fungera, med den begränsningen att det bara blir EN runda i veckan... I går på kvällen blev det hur som helst äntligen dags. Första kilometern kändes riktigt fräsch, men sedan gick det tyngre. Antagligen blev jag lite lurad av att jag hade ordentlig medvind första biten. Hur som helst kom jag runt de sex kilometrarna utan allt för mycket problem - fast svettigt blev det. Tiden 30.15 var ju inte så dålig. Men, som sagt, det var en svettig upplevelse. Det första jag gjorde när jag kommit hem var att sluka två stora glas med mammas hemlagade flädersaft. Flädersaft må kanske inte vara den godaste saften, men jag tvivlar på att det finns någon dryck som är så läskande. Efter duschen åt jag sedan en tallrik med färska nyplockade röda vinbär. Lite lätt sockrade och mjölk på och kvällen är räddad. Röda vinbär måste vara bland de vackraste bären som finns. Klarröda, så blanka att man vet inte om man kan se rakt igenom dom eller ska spegla sig i dom.

Inga kommentarer: