onsdag 12 augusti 2009

Gör tågresandet dyrare - Centerversionen

Jag läser att Infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) tycker att det är för billigt att resa med tåg. Hon vill därför höja de banavgifter som tågbolagen (som SJ, Green Cargo osv) betalar till Banverket för att köra på spåren. Den avgiften kan komma att upp till fördubblas. Jag antar att Vägtrafikminister Torstensson tycker att vi reser för mycket med tåg och vill flytta över trafik till alla de vägar hon vill bygga ut. Eftersom hon inte satsar lika mycket på att bygga järnvägar så börjar det ju bli lite trångt på spåren. Och vid sådana tillfällen är det ju lämpligt att höja priset så att efterfrågan minskar. Däremot vill hon inte införa något kilometerskatt för lastbilarna. Dom klarar inte en kostnadsökning antar jag.

Ett annat trafikslag som har problem är flyget. SAS som nyligen fick nya miljarder i tillskott från de svenska skattebetalarna verkar behöva ännu mer. Det räcker tydligen inte med att vi redan subventionerar flygtrafiken genom att flyget slipper energiskatter och utsläppsskatter och flygplatserna subventioneras av kommuner och landsting. Mer pengar måste pumpas in i flyget så att dom klarar konkurrensen. Det är väl för att hjälpa flyget i konkurrensen med järnvägarna som banavgifterna för tågen måste höjas.

Jag såg förresten att SAS ville sänka lönerna för de anställda som jobbar ombord på flygplanen, för att rädda bolagets ekonomi. Och det var en rejäl sänkning det handlade om. Men, jag såg inte hur mycket lönen till direktörerna och styrelseproffsen skulle sänkas. Jag antar att dom inte kommit fram till siffran än. För det kan väl inte vara så att dom lönerna INTE skulle sänkas?

Aftonbladet vann med 15-10! Eller ska vi egentligen säga att Aftonbladet förlorade med 10-15? Vad jag pratar om? Jo, bevakningen av veckans pseudohändelse, Partysessan Maddes förlovning med nyutnämnde hertigen över Hälsingland och Gästrikland. För det är klart, ska man vara gift med en blåblodig så måste man ju ha lite blått blod i ådrorna. Och har man inget får man få en transfusion i form av utnämning till hertig. Fast jag tycker det är orättvist att Daniel bara blev hertig över Västergötland medan Jonas fick två landskap. Fast, det är klart, dom är ju lite mindre (befolkningsmässigt i varje fall).

Men, där finns en sak som jag inte riktigt förstår i historiebeskrivningen när jag nu läst kvalitetspressens bevakning av denna stora händelse. På en plats står det att Jonas gick ner på knä och friade under en av parets sommarsemestrar på Capri. Dom har för våra skattepengar hunnit med bland annat St Tropez också under sommaren. Jo, det står att när Jonas gick ner på knä och friade så svarade Madde omedelbart: - "Det är så klart jag vill". Men på en annan plats står det att hon frågade Knugen om lov först? Hur f-n kunde hon svara Ja på direkten om hon frågar pappa om lov först? Eller var han med som förkläde under Capriresan? Dessutom har visst även Kung Fredrik med sina knektar (och knektor) gett sitt klartecken. Det måste dom enligt lagen. Som kan behöva ändras så smått om jag får råda.

Jag såg förresten att man räknar med att bratskultureran på Stureplan är slut nu. Huvudpersonerna, som man velat frottera sig med, stadgar sig och är borta. Och vad är det då för nöje med att spruta champagne på varandra. Det var samma situation sedan Knugen slutat partaja på Alexandra en gång i tiden och hade stadgat sig. Det gick åt skogen för den dåvarande stekarkulturen då också.

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Madaro. Kan ni gissa vad det betyder? Något mycket viktigt för en lugn skåning. Betoningen skall vara på första stavelsen. Madaro är helt enkelt att ha det lugnt och fridfullt medan man äter. Inget stress, inget tjat, ingen uppståndelse. Madaro helt enkelt.

Förresten på tal om styrelseproffs som jag skrev om lite tidigare i dag. Det har blivit lite debatt om Postens nya VD, Lars G. Nordström. Förutom heltidsjobbet som VD för Posten så sitter han också i styrelsen för Telia Sonera, Nordea och Viking Line för vilket han får 1,5 miljoner i ersättning. Dessutom en del andra uppdrag lite här och där. Hur kan han hinna med det om han dessutom har ett jobb som kräver mer än heltid (han får trots allt 8,3 miljoner från Posten i lön)? Förra VD:n för Posten, Erik Olsson, hade sitt uppdrag med en policy från Posten om att han bara fick ha max två andra uppdrag (han hade bara ett, klädföretaget MQ). Men när Högeralliansen förra året skulle ut och rekrytera en ny chef bland de inavlade näringslivsproffsen så ströks den policyn. Jag tycker man kunde genomföra alla de här styrelsemötena samtidigt. Det är ju ändå samma gubbar som träffas men dom gör det i olika styrelserum olika dagar. Och antagligen byter dom slips mellan mötena.

Inga kommentarer: