måndag 10 augusti 2009

Alla skandaler är inte en skandal

Ibland är inte saker vad dom verkar vara. En av radions stora nyheter under dagen var att "Kommunpolitiker kan tänka sig lagbrott". Och så hänvisar man till en enkät som gjorts av Lunds och Växjö universitet men som inte tidigare publicerats. Var fjärde kommunpolitiker eller högre tjänsteman var villig att ge lokala företag eller företagare förmåner. Och min första tanke var att det finns tydligen många Marianne Samuelsson i landet. Men, sedan funderade jag vidare. Det innebar ju att den övervägande majoriteten faktiskt inte var villiga till att ge gräddfiler till lokala företag eller företagare. Nu var det omedelbart egentligen inte så illa som det lät från början. Och när jag sedan såg vad det handlade om så försvann hela min upprördhet. Det handlade bland annat om att man i många kommuner gärna stöttade lokala företag gentemot stora multinationella eller i varje fall rikstäckande företag när man gjorde upphandlingar. Synd att bara var fjärde beslutsfattare vill stödja närproducerat!

Iraks flagga
Sverige fortsätter att tvångsutvisa flyktingar från Irak. Radions Ekot har granskat 25 kristna assyrier som begärt asyl i Sverige men som vägrats asyl och istället tvångsavvisats tillbaka till Irak. 24 av dom har flytt från Irak på nytt och den 25:e håller sig gömd. Men, det är väl självklart att Sverige inte kan ta emot alla flyktingar som kommer från Irak. Husbonden har ju deklarerat att det nu är lugnt och säkert i Irak, och när Husbonden (=USA) talar så lyder Sverige. Sverige är ett av få länder som tvångsavvisar flyktingar från Irak tillbaka till landet.

Som dom sista av alla har tydligen även herrar Kung Fredrik och Prins Anders krupit till korset och insett att kommunerna måste ha ett tillskott av pengar från Staten för förhindra antingen kommunala skattehöjningar i massor, eller en mycket kraftig nedskärning av den kommunala servicen med ökad arbetslöshet som följd. Men samtidigt utlovar man visst ytterligare skattesänkningar som valfläsk. Jag tvivlar på att sänkta inkomster är vad den svenska staten behöver allra mest just nu. Men, har man "sänkta skatter" ingraverat på insidan av ögonlocken så kan det lätt bli så att det bara slinker ut sådant valfläsk.

Annars rapporteras den lettiska ekonomin fortfarande befinna sig i fritt fall. Den dagen då Lettland tvingas devalvera sin valuta springer närmare. Och den dagen blir dyr för de svenska skattebetalarna. Flera internationella ekonomer räknar med att den ekonomiska återhämtningen blir mycket sen i Sverige, just pga de svenska bankernas stora satsningen på de nyliberala låneekonomierna i Baltikum.

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Å så va de dax för dagens skånska ord. Nellad. Ett ord som kan ha två helt olika betydelser. Brännässlor vet alla vad det är, och när man bränner sig på dessa är man nällad. Men den mer skånska betydelsen av Nellad är att vara sugen på något, man vill gärna göra något. Jag är nellad att ta en promenad.

Slutligen noterar jag att det i dag blivit mycket behagligare temperatur. De sista dagarna har det varit på tok för varmt för mig. I förmiddags när Kimmy och jag gav oss åt på dagens första promenad var det riktigt skönt. Temperaturen låg någon grad under 20 och eftersom det nyligen hade fallit lite regn var det riktigt underbart att andas in luften. Tyvärr varade det bara fram till lunch. Vid eftermiddagens promenad hade temperaturen stigit till en bra bit över 20 och till det en tung, klibbig värme som inte alls var skön. Och så mycket av det utlovade regnet blev det inte heller.

Inga kommentarer: