fredag 21 augusti 2009

Rasist skylle Sverige för antisemitism

Den Israeliske utrikesministern Avigdor Lieberman ska tydligen ringa Calle Str... f'låt Bildt och klaga över att den svenska regeringen inte stöttat sin ambassadör i Tel Aviv, Elisabeth Borsiin Bonnier, när hon gjorde bort sig och officiellt hade synpunkter på svensk tryckfrihet. Avigdor Lieberman som återfinns på den yttersta högerkanten i israelisk politik är mycket kontroversiell i Israel. Han har bland annat tyckt att Israel borde på Västbanken göra som USA gjorde i Japan, släppa atombomber. Han anser att israeler som samtalar med Hamas borde avrättas. Och nyligen krävde han att de araber som bor i Israel skulle avkrävas en lojalitetsförklaring till den judiska staten. 2001 dömdes Lieberman för att ha misshandlat en 12-årig pojke. Och i dag står Lieberman anklagad för korruption, mutor, pengatvätt, hot mot vittnen osv. Avigdor Lieberman är verkligen en olämplig utrikesminister. Och i den åsikten har jag stöd från en majoritet av befolkningen i Israel. Vid regeringsbildandet efter valet vägrade Labour att vara med om Lieberman kom med.

I en doktorsavhandling gjord av Peter Rönnborg gjort vid Handelshögskolan i Göteborg hävdar han att avregleringen av elmarknaden resulterat i högre elpriser och ökade makt till de stora multinationella elbolagen. Det har också inneburit att investeringarna i förnyelsebar energi har blivit mindre än annars. Dvs exakt tvärtom mot vad syftet var. Men erfarenheten av avregleringar är att det blir ett litet antal stora bolag som tjänar på karusellen. Ansvarig minister är Maud "Mauderaten" Olofsson (c), och hennes statssekreterare Ola Alterå tycker att avregleringen varit positiv. Och det är klart, den har ju stärkt de stora jättarna på konsumenternas bekostnad och den har samtidigt ökat deras vinster. Och det är väl positivt - för bolagen alltså!

Björnjakten är igång, och jag hörde en stolt björnjägare på radion berätta hur han skjutit den första björnen - medan den gick och mumsade på blåbär. Oj så duktig du var, så stolt du måste vara! Heja dej!

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Dagens ord blir ännu ett ord som lätt kan missförstås av en icke-skåning, Farlitt. Ett ord som ju lätt kan tros betyda farligt, men så är det inte. Det är istället ett ord som förstärker något, något väldigt. "De' va' farlitt va' grann du e'" (= det var väldigt vad du är tjusig).

Joggingrapport - mjölksyra till salu: Det kanske kan bli två rundor denna veckan. Till skillnad från tidigare veckor så fick jag tid över i går på kvällen för en runda. Vilket jag kanske inte skulle gjort... Det var tungt, mjölksyran gjorde en våldsam attack redan på andra kilometern, och på den tredje som handlar om att ta sig uppför Söderåssluttningen var mjölksyran det enda jag förmådde tänka på. Tempot höll jag nog ganska bra de första 3-4 kilometrarna, men sedan tog det helt slut. Tiden blev till slut 31 minuter på sexkilometersrundan. Dvs ingen stor framgång eller något som går till historien. Bättre lycka nästa gång..

Inga kommentarer: