tisdag 4 augusti 2009

De isländska slipsnissarnas spekulationsbubbla var rena bedrägeriet

Den isländska Public Service radion, Ríkísútvarpið, skulle för några dagar sedan avslöjat hur i varje fall en av de kraschade isländska bankerna, Kaupthing bank, låtit lånepengarna flöda till vänner och bekanta. Radioprogrammet blev stoppat av en domstol innan det hann sändas eftersom det avslöjade affärshemligheter. Innehållet läckte dock ut ändå på andra sätt och RUV kan nog sända reportaget nu. Reportaget kunde visa hur banken låtit lånepengarna flöda till ägare och vänner, stora lån för lyxkonsumtion som flotta bilar, flygplan och båtar och lyxiga hus. Miljardbelopp lånades ut utan någon säkerhet. När banken kraschade och bland annat den svenska Riksbanken fick gå in med 5 miljarder kronor för att rädda svenska pengar som placerats i Kaupthing hade man bland annat lån på 65 miljarder till de 10 största låntagarna. De största lånen var till brödena Agust och Lydur Gudmundsson och deras finanskoncern Exista. Dom var samtidigt huvudägare i banken. Bara Exista hade lånat 8 miljarder, varav 7 miljarder var lån utan någon säkerhet. Bröderna hade lånat 155 miljoner för att köpa ett hus i Storbritannien, 165 miljoner för att köpa ett eget flygplan och ytterligare 90 miljoner för att köpa ett annat hus i Frankrike. De isländska slipsnissarnas nyliberala spekulationsbubbla blev dyr för många.

Nya Zeelands flagga
Nya Zeeland ska hålla en folkomröstning om förbudet mot barnaga. Dvs Nya Zeeland är tidigare ett av de 22 länder som infört ett förbud mot att använda våld mot försvarslösa barn för att få dom att göra som du vill. Men nu håller man en folkomröstning om man ska avskaffa lagen. Jag har svårt att se hur någon rättänkande människa kan försvara rätten att använda fysiskt våld mot mindre och svagare för att dom inte gör som du vill. Jag kan bara se en förklaring till att nyazeeländarna gör så här, dom bor ju på andra sidan jordklotet och måste ju därför gå upp och ner och har väl då fått för mycket blod i hjärnan så att dom inte tänker klart, eller...

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Dagens ord blir Hampadänga som enkelt betyder smörja eller dumheter. Ordet är känt för en av de bästa skivor som getts ut i Sverige, Ronny Åströms Hampadängor som kom 1977. På den sjunger Ronny Åström med hela Skånes Ljudpark reggae på skånska. Hampadängor är skånska för tramsvisor. Bland musikerna fanns storheter som Peps Persson, Bosse Skoglund och Brynn Settels. Har ni missat skivan får ni verkligen skylla er själva. Den är ett mästerverk! Tyvärr dog Ronny Åström i början av 2000-talet i cancer.

Slutligen kan jag inget annat än vidarebefordra en liten kommentar på allmänborgerliga Helsingborgs Dagblads ledarsida: - "Carl Bildt har allt, hävdar amerikanska tidskriften Foreign Policy: han är snygg (!), smart, charmig och ambitiös. Han sticker ut bland övriga europeiska politiker; han är rentav alltför bra." Detta kommenterar HD med: - "Det vill säga samma analys som Bildt själv har gjort i alla år."

Inga kommentarer: