torsdag 6 augusti 2009

Pengar till kommunerna

På Högerns ledande tribun, dvs DN Debatt i Dagens Nyheter, går Högertankesmedjan Timbros Thomas Idergard ut till försvar för Anders Borg och Fredrik Reinfeldt i deras vägran att tillskjuta mer pengar till kommunerna. Thomas Idergard, som tidigare var MUF ordförande men sedan fått en skyddad anställning på Näringslivets högermegafon Timbro, tycker att kommunerna kan rädda sin ekonomi genom att sluta satsa på Fritid och Kultur. Det är ju rent sagt skandalöst slöseri att kommunerna satsar pengar på ungdomarnas fritid och på att ge kommuninnevånarna kultur. Sån't kan vara förbehållet de som kan betala för sig. Usch ja!

Jag ser förresten att det inte bara är på Gotland som man kan köpa sig rättigheter som andra inte har. I Skåne har Länsstyrelsen gett Antonia Ax:son Johnson undantag för att bygga ett fritidshus på strandskyddat område på Bjärehalvön. Hon får bygga under förutsättning att hon samtidigt får ett annat äldre torp byggnadsminnesförklarat och rustar upp detta. Det visar ju med tydlighet att man kan köpa sig rättigheter. Hade hon inte kunnat satsa pengar på Klintenhuset så hade hon inte heller fått undantag för att bygga ett 100 kvadratmeter stort fritidshus på mark som egentligen omfattas av strandskyddet. Men det blir nog bra, det gamla torpet räddas och Antonia och hennes make får ett tjusigt fritidshus med två uteplatser, en för morgonfika och en för kvällsfika. Men kom inte och säg att det inte går att köpa sig rättigheter!

Den svenska vapenexporten har börjat diskuteras (helt rätt) på nytt. Nu senast sedan det visat sig att svenska vapen som exporterats till Venezuela dykt upp hos den colombianska gerillan Farc. Och debatten har samtidigt blivit ett nytt inslag i svensk medias kampanj mot Hugo Chávez i Venezuela. Det kan därför vara av vikt att påpeka att de vapen från Venezuela som dykt upp i Colombia exporterades till Venezuela många år innan Hugo Chávez valdes till president i Venezuela. Dom exporterades till Venezuela på "den gamla goda tiden" när landet var en trygg militärdiktatur på högerkanten. Enligt den förklaring som kommit från Venezuela om hur vapnen kunnat hamna i Colombia framgår att vapnen stals från Venezuelas flotta i mitten på 90-talet, dvs innan Hugo Chávez valdes (därmed inte sagt att förklaringen är korrekt, jag har inte den blekaste aning). Vad jag däremot vet är att det på många håll i Sverige förs en kampanj mot Hugo Chávez. Dagens Nyheter skriver i sin huvudledare i dag "Sedan den självutnämnde revolutionären Chávez kom till makten...". På vilket sätt är Chávez mer självutnämnd revolutionär än t.ex. Reinfeldt är självutnämnd marknadsliberal? Båda har sin ideologi, och BÅDA är valda i demokratiska val. Sedan kan vi tycka vad vi vill om den politik som förs, men att som DN försöka påskina att Hugo Chávez inte är folkvald utan självutnämnd är ett av många exempel på att udda politiker på vänsterkanten inte accepteras. Antagligen är man mycket ledsna på DN:s ledarredaktion över att i stort sett alla länderna i Sydamerika i dag har folkvalda ledare som står mer eller mindre till vänster - med undantag för Colombia. Och i Centralamerika krävdes det hjälp av militären för att avsätta en annan folkvald ledare på vänsterkanten. Det var mycket bättre på "den gamla goda tiden" när den ena högerdiktaturen efter den andra avlöste varandra med militärens hjälp.

Nyplanterad palm i trädgården
För övrigt har det varit en riktigt varm dag i dag. Förmiddagen ägnade Kimmy och jag främst åt att ta en lång skogspromenad på ett par timmar. Först upp genom Kalvahagen och fortsatt ut efter Söderåsens krön till det vi kallar Hermanssons stuga. Och sedan tillbaka via Rävastenen, Trollboken, Kalvahagen, Makadamen och Klintagumman. En riktigt lång runda, men det var klart skönare i skogen än utanför där solen gassade på ordentligt. För de som inte är åstorpare så är Rävastenen troligtvis någon form av offersten som på den tiden låg mitt i vad som troligtvis har varit en stenåldersby uppe på Söderåsen. Trollboken är en mycket gammal bok som växer på ett mycket underligt sätt. Förklaringarna är flera, dels att det är något genetiskt fel på trädet men mer troligt att den betats av får (eller kor) i sin ungdom och därför kommit att växa mycket underligt. En stor del av trädet är dött, Men det är förvånansvärt mycket liv i vissa delar. En stund på förmiddagen och en stund på eftermiddagen har jag fortsatt med att ta ner en enebuske i trädgården som blivit för stor. Just nu är den förvandlad till en tjusig palm, som jag tänkte skulle få finnas kvar i några veckor till beundran innan resten går till den eviga vilan. Men visst är den tjusig. Mycket tjusigare här än den var som alldeles för stor buske. Däremot är det mindre trevligt med alla torra enebarr som finns under tröjan, i kalsongerna och i skorna.

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: I dag är det dags för ett nytt skällsord, Ålahue vilket är skånskt uttal av Ålhuvud. Enkelt uttryckt innebär det dumhuvud, knasboll osv och är ännu ett exempel på de mysiga skällsord som finns inom skånskan (och ofta andra dialekter). Se till att använda de dialektala orden så att dom hålls vid liv. Jag för min del vill därför påpeka att den svenska Högeralliansregeringen är en samling ålahuen!

Slutligen kan jag notera att läsomanen Sven Tycker åter är tillbaka i två morgontidningar på morgonen. En månads provprenumeration på Dagens Nyheter inleds i dag. Kan man bli läsberoende?

Inga kommentarer: