söndag 16 augusti 2009

Inspektera Israel

Israels flagga
Arabförbundet har skrivit till Sverige som EU:s ordförandeland för att vädja om hjälp med ett krav om att IAEA (det internationella atomenergiorganet) ska inspektera de Israeliska kärnanläggningarna så att dessa bara används för fredligt bruk och för att få Israel att skriva på icke-spridningsavtalet. Man kan ju tycka att det är underligt att kraven och påtryckningarna på Iran (och Nordkorea) om inspektioner är så stora medan Israel (som enligt alla redan har kärnvapen, men inte erkänner detta) slipper undan. Det hela är en rest av att USA alltid håller Israel under sina beskyddande vingar och tillåts bryta mot de flesta internationella regler som man vill. Naturligtvis ska inte Iran (eller Nordkorea) skaffa kärnvapen, men de som redan har (t.ex. Israel) ska via påtryckningar krävas att man skrotar sina.

Palestinas flagga
De 53 palestinier som vräktes från sina hem i Östra Jerusalem vägrar att ge upp. Familjerna har bott i husen i mer än 50 år (sedan Jerusalem var en del av Jordanien) men för några veckor sedan vräktes familjerna av Israelisk militär för att judiska familjer istället skulle få flytta in. Att en i stort sett enig omvärld (inklusive FN, EU och USA) har protesterat mot den israeliska rasistiska politiken bryr sig makthavarna i Tel Aviv inte om. Enligt deras sätt att se det är Israel en judisk stat där judar har större rättigheter än palestinier / araber som ses som en andra klassens innevånare. Att östra Jerusalem dessutom enligt internatioenll lag inte ens är en del av Israel (utan ett självständigt Palestina) bryr sig dessa extremister inte om.

Enligt en undersökning som gjorts är det mer eller mindre trafikfarligt kaos vid många skolor klockan åtta när mammor och pappor med bil ska avlämna sina små skyddslingar vid skolan. Vad som får så många föräldrar till att köra barnen med bil till skolan har jag inte förstått. Om det är för trafiksäkerhetsskäl så bör dom vara medvetna om att den största faran är just vid skolan där det myllrar av bilar med uppstressade förare. Visst finns det de som har så långt till skolan att bilen kanske är ett alternativ. Men jag är övertygad om att de flesta faktiskt skulle mått riktigt bra av att gå (eller cykla) till skolan istället. Troligtvis hade mamma eller pappa också mått bättre av promenaden om barnen är så små att dom behöver sällskapet. Många skolor skickar ut brev med vädjanden i början av terminen. Det brukar hålla i 1-2 veckor, sedan är det samma kaos med bilar både där dom ska vara och där dom inte alls får vara. Då har latheten trätt in igen.

Jag väcktes i natt klockan 02.27 av en väldigt underlig signal. Först trodde jag det var Kimmy som lyckats ställa om klockradion på något underligt sätt. Men efter vad som upplevdes som flera minuter kom jag fram till att så var det inte. Efter ytterligare, som jag upplevde det, några minuter kom jag fram till att det var Angelis mobiltelefon som låg på hyllan som pep för att den fått ett SMS. Vem f-n sitter uppe klockan 02.27 och skickar SMS? Angeli har nu fått ultimatum att antingen har hon mobilen på sitt eget rum, eller också byter hon signal för SMS till något som bara säger "pling", inte något som tjuter tills man öppnat telefonen.

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Dagens ord i vår botanisering bland skånska ord blir Klydda. Ett ord som kan användas i meningen "sluta klydda me' de' där". Något som är klyddigt är något som är besvärligt. Så "sluta klydda m' de' där" blir då "sluta krångla /besvära dig med det där".

Slutligen noterar jag att det för många är slut på skollovet också. En del börjar i morgon, måndag, i skolan. Och det är tillbaka till verkligheten. Kimmy och Angeli börjar först på torsdag så det är fortfarande tid för lugn några dagar till. Den här dagen har det varit ganska behagligt. Inte för varmt, inget regn (det behövs inte just nu), växlande molnighet. Egentligen ganska idealiskt väder för mig. Kanske har det blåst lite för mycket.

Inga kommentarer: