tisdag 18 augusti 2009

Fusket inom friskolemarknaden

Friskolorna fortsätter att debatteras. Senaste ämnet är den betygsinflation som friskolorna framtvingat. Bara mellan 2000 till 2007 ökade andelen elever med högsta möjliga avgångsbetyg från gymnasierna med 170%. Observera att detta alltså var under den socialdemokratiska flumskolan, innan Major Jan "skoltalibanen" Björklunds betygshetsskola hade införts. Den gymnasieskola i hela landet som leder betygsligan är Procivitas i Helsingborg som senast blev omskrivna när det uppmärksammats att eleverna där inte fått lära sig normalt hyfs. Se Sven Tycker den 21 juni i år, där jag skrev om hur avgångselever från "den fina skolan" dykt upp berusade i kyrkan med ölburkar i näven och sedan utmärkte sig med att störa under högtidligheterna i Maria kyrkan. I dagens Helsingborgs Dagblad försöker Procivitas vd Peter Connée försvara elitskolan med att det inte var större andel elever som gick ut gymnasiet med högsta möjliga betyg är som hade haft högsta möjliga betyg med sig från grundskolan. Och det är möjligt att det är så, men då visar det sig ju bara att hela affärsidén med att en elitskola för de riktigt duktiga inte fungerar - det blev inte bättre.

Hetsen mot kommunerna från Höger fortsätter. I Dagens Nyheter skriver Malin Siwe under rubriken Skrota offentligt lullull en fortsättning på Svenskt Näringslivs och Timbros attacker mot slösande kommuner. Uppgifterna som Malin skriver verkar vara direkt hämtade från tidigare nämnda lobbygruppers argumentation. Kommunerna ska bara syssla med Barnomsorg, skola och äldrevård. allt annat är "lullull". Som kultur, fritid och idrott, gator, parker, renhållning osv osv.

General Motors har tydligen nu gått ut offentligt med att man gett klartecken till att gruppen bakom den skånska sportbilen Koenigsegg ska få köpa Saab. Men fortfarande saknar tydligen gruppen några miljarder för att kunna genomföra affären. Jag har dock tappat tron på att affären kommer att kunna genomföras. Jag tror att Saab kommer att gå i putten. Främsta anledningen är att Näringsminister Maud "Mauderaten" Olofsson är totalt ointresserad av att ställa upp med någon form av stöd eller garantier för lån. Hon ser hellre att Saab upphör och försvinner. Det ska inte satsas några statliga pengar i någonting enligt "Mauderatens" syn på verkligheten. Inte ens när det gäller att hjälpa till med en privatisering av Saab (i dag ägs GM i USA främst av amerikanska staten). Jag är ledsen, men Saab finns nog inte om något år. Näringsminister Mauderaten överlåter åt andra länder att rädda sin bilindustri.

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Dagens exempel på den skånska dialekten blir ett riktigt typiskt skånskt ord - Rälig. Räligt (rälit) är något som är fult, otäckt, styggt. Något negativt. Vilken rälig bil du har! Va' rälit de' låter! Va' e' de' för en rälig groda?

Veckans skratt fick jag när jag läste senaste numret av ETC.nu som berättade om SR:s Kjell Albin Abrahamssons programserie på radion, På spaning efter Europa. I programmet intervjuar han t.ex. Calle Str... f'låt Bildt på ett café i Sarajevo, Alexandra Pascalidou i Aten osv. I efterhand visar det sig att intervjuerna är gjorda i Stockholm (Carl Bildt var för en gångs skull INTE på resande fot utan gjorde ett av sina få besök på Utrikesdepartementet när intervjun gjordes.) Fiffel och båg för att göra propaganda för EU men som sagt fiffel och båg som hela EU-projektet är!

Inga kommentarer: