onsdag 19 augusti 2009

En historisk republikansk utfärd

Monumentet i Kvidinge
I dag gjorde Kimmy ett besök i skolan tillsammans med sin personliga assistent så Angeli och jag hade förmiddagen för oss själva. Och den använde vi för en liten historisk utflykt. Vi tog bussen till Kvidinge för att titta på (och fotografera) Monumentet där. Den här bilden är tagen av Angeli. Monumentet restes 1856 till minne av den svenska tronarvingen Prins Carl August som under en militärövning på Kvidinge Hed (som ligger precis utanför Åstorp) den 28 maj 1810 trillade av hästen och lämnade jordelivet. Tronarvingens död (det ryktades om mord) ledde till att riksmarskalken Axel von Fersen d.y. mördades strax efter. Eftersom det inte fanns någon tronarvinge slutade det med att de som då bestämde importerade en av Napoleans marskalkar, Jean Baptiste Bernadotte, till kung i Sverige. Det berättas att när den nya kungaimporten med hustru kom till Sverige och landsteg i Helsingborg så möttes dom av demonstrerande bönder som plågades svårt av torka. Varför dom skrek: - "Vi vill ha rajn (=regn)". Detta tolkade fru Bernadotte som "Vive la Reine (leve drottningen)" och hon blev mycket imponerad av mottagandet. Själv tycker jag att det nu efter nästan exakt 200 år är dags att avsluta den Bernadottska ättens plats på tronen och införa republik.

Försäkringskassans service har blivit sämre
Enligt en enkätundersökning som LO gjort tror hälften av svenskarna att dom inte kommer att få en rättssäker behandling av Försäkringskassan vid en sjukskrivning. Det är tragiskt att se hur väl Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m) lyckats i sin kampanj för att få svenska folket att tappa förtroendet för Försäkringskassan. Men, så illa är det inte i verkligheten. I själva verket är det så att i stort sett alla som jobbar på Försäkringskassan gör allt dom kan för att göra det bästa av situationen. Felet ligger i de regler som finns, de resurser som inte finns och den organisation som tyvärr införts.

Ett annat område där Högeralliansen lyckats i sitt uppsåt är försvagandet av Facket. På två år har anslutningsgraden i Sverige minskat från 77% till 71%. Helt enligt Högerns målsättning. Det finns naturligtvis flera skäl till minskningen. Men det stora skälet är den kraftiga ökningen av avgiften till A-kassan, vilket fått många att tvingas välja, och då har man tvingats prioritera bort Fackavgiften. Det är just inom de områden där A-kasseavgiften stigit mest som medlemssiffrorna i Facket minskat mest. Ett svagare Fack ger samtidigt en starkare motpart, dvs Högerns uppdragsgivare - Kapitalet.

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Dagens ord blir Vrövvel som betyder dumheter, snick-snack, struntprat, nonsens. "Vad är det för vrövvel nu snackar", "Vad vrövvlar du om?". Håll din dialekt levande, låt den inte dö ut.

Den här månaden fyller Genèvekonventionerna 60 år. Och det finns anledning att fundera över dessa regler. En av dessa konventioner säger att en ockupationsmakt inte har rätt att flytta in sin egen befolkning på ockuperad mark, och det finns alltså anledning att påminna om detta. Det bor i dag en halv miljon judiska bosättare på av Israel ockuperad palestinsk mark. En halv miljon brott mot Genèvekonventionen!

Inga kommentarer: