fredag 7 augusti 2009

Ättestupan närmar sig

Jag ser och hör att Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m) i dag gått ut och deklarerat att alla de 10.000-tal sjuka som kommer att slängas över ättestupan efter årsskiftet ska erbjudas någon form av "Arbetsmarknadspolitisk åtgärd". Men hon vill inte säga ett ljud om hur dom ska försörja sig, det får dom leva i okunskap om ett tag till. Rykten gör dock gällande att dom ska anslutas till A-kassorna på något specialsätt. Ryktet säger dock att beloppet kommer att bli till och med sämre än nuvarande A-kassan. Förhoppningsvis så blir det i varje fall högre än försörjningsstödet (socialbidraget). Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m) hävdar att detta är en förbättring av försäkringen! Socialförsäkringsministern är tyvärr vilse i planeten.

Thomas Idergard fick i radion i morse fortsätta att gå till storms mot kommunernas slöseri med pengar till fritid och kultur. Den gamla MUF-ordföranden tyckte att det räckte med en enkel badbalja i kommunen där barnen kunde få simträning om dom betalade självkostnaden. Och det behövdes bara ett bibliotek i centrum där man kunde få låna böcker mot avgift. Varför så'na dumheter som kulturservice även för de som bor utanför centrum. Jag älskar Timbro i allmänhet och dig Thomas i synnerhet. Det känns skönt när högern talar klarspråk och inte gömmer sig bakom "de nya moderaterna".

Några andra som talade klarspråk var min favoritekonom, Stefan Fölster som är chefsekonom på Svenskt Näringsliv, Nima Sanandaji som är Vd för Captus och en Fredrik Bergström. Under rubriken Fusket har blivit vardag är man i NWT kritiska till allt ekonomiskt fiffel i det svenska samhället. Ja, inte bankdirektörers bonusfiffel, miljonärers skattefusk eller lurandes entreprenörer och liknande. Nänä, det handlar faktiskt främst om att invandrare fifflar med förmåner och bara är lata och inte vill jobba. Och som vanligt från den här sidan så återkommer man till statistiklögnerna om fifflet med Vård av barn. Annars är Stefan Fölster ekonomen som låter så ärlig att han kan ljuga dig upp i ansiktet utan att du märker det. Om ni undrar vad Captus är, så beskriver man sig så här: "Captus är en frihetlig tankesmedja som arbetar med opinionsbildning för allmänborgerliga idéer, såsom sänkta skatter, en starkare rättsstat, fria marknader och privat drift av skola och sjukvård." Dvs bara en i raden av alla dessa högerliberala skyddade verkstäder för att ordna sysselsättning till överblivna MUF:are. Jag hittade dock inte en rad om var pengarna kommer ifrån på hemsidan.

Det är nu årsdagen för när Georgiens president Micheil Saakasjvili valde att gå ut i krig mot Ryssland. Vad som drev presidenten till att välja att gå ut i ett krig som inte kunde sluta på något annat sätt än att man förlorade kriget och slutgiltigt förlorade kontrollen över Sydossetien och Abchazien är det väl ingen som har förstått. Men antagligen trodde han att NATO skulle komma till undsättning bara han fick igång kriget. Vad han missade i sina tankar var att NATO också drivs av viss realism. Sydossetien och Abchazien var redan förlorade och NATO var inte villiga att gå in på den anfallande sidan med de risker och inkonsekvens det innebar (se gärna parallellen med Kosovo).

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Dagens ord blir ett uttryck Barja daj som betyder att man ska lugna ner sig, ta det lugn. Inte vara så hialös. Om någon blir alldeles för upphetsad och uppstressad så säg bara till att "barja daj nu!"

För övrigt hörde jag att arbetslösheten i USA faktiskt sjönk senaste månaden. Kanske hjälpte det med de massiva stimulansåtgärder som Barack Obama satsade på. I Sverige går det sämre, men å andra sidan har ju Anders Borg (m) suttit still i båten (ovanpå pengakistorna).

Jag såg förresten att även alla de stora bankernas ekonomer gått ut och tyckt att det vore lämpligt med pengar till kommunerna. Men Anders Borg (m) sitter som sagt still i båten.

Inga kommentarer: