fredag 1 maj 2009

Upp till kamp

Runt om i landet har det demonstrerats. Men, det ska erkännas att den typen av manifestationer har delvis spelat ut sin roll i en långvarig demokrati som Sverige. Men, precis som på många andra håll, är det viktigt att bibehålla traditioner. Och, det finns dessutom en hel del att demonstrera för och emot. Jag hörde Mona Sahlin på radion vara kritisk mot den straffbeskattning av äldre, föräldrar, sjuka och arbetslösa som det s.k. jobbskatteavdraget innebär. Men med den feghet som präglar dagens Socialdemokrati så verkade löftet i princip bara handla om att inte straffbeskatta pensionärerna - på sikt. Självklart är det så att alla inkomster ska beskattas lika, oberoende av hur man tjänar pengarna. Och det ÄR dyrt att återställa vad Högeralliansen på den punkten har infört. Men, ska man få någon trovärdighet så måste man faktiskt lova att återställa rättvisan snabbt. För övrigt har det ju varit ganska idealiskt väder i större delen av landet. Jag var in en kort runda i Helsingborg på eftermiddagen, men blev lite uppskrämd av ett enormt polisuppbåd. När jag kom till Knutpunkten möttes jag av en vänthall där det vimlade av poliser, och utanför stod drygt 10-talet piketbussar uppställda. Skulle HIF spela fotboll i dag? Eller var det hot från nynazister? Eller var det bara helt vanlig fylla det handlade om?

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moons personliga sändebud Robert Serry rapporterar om att det humanitära läget i Gaza är alarmerande. De 10.000-tals palestinier som fick sina bostäder sönderbombade av de israeliska precisionsbombningarna kan inte bygga upp sina bostäder på nytt. Israel tillåter fortfarande inte att man för in bränsle, pengar och byggnadsmaterial för att reparera förstörda bostäder, skolor, sjukhus och viktig infrastruktur. Den israeliska politiken är skamlig. Och den har ett klart rasistisk ton gentemot palestinierna. Enligt FN behöver 75% av de 1,5 miljoner palestinier som bor i det instängda området nödhjälp. Den ända vägen in för förnödenheter är de reparerade och nybyggda tunnlar som byggts under den lilla korta gräns mot Egypten som Israel kräver av Egypten att dom ska hålla stängd. Det har från EU-håll framförts viss kritik mot den nya Israeliska regeringen under Benjamin Netanyahu. EU-kommissionären Benita Ferrero-Waldner sade bland annat för en vecka sedan att det inte kunde bli tal om att utöka samarbetet mellan EU och Israel så länge Israel inte accepterade en tvåstatslösning. Detta självklara yttrande har retat upp Israel som meddelat att EU i så fall inte har något rätt att delta i den fredsprocess som ju ändå inte pågår. Och samtidigt rapporterar den Israeliska fredsrörelsen att Israel inlett byggandet av ytterligare 60 nya bostäder för judar i Östra Jerusalem. Den del av Jerusalem som enligt FN:s beslut är en del av Palestina. Området ockuperade 1967 av Israel som senare också annekterade det (dvs införlivade det som en del av Israel). Något som världssamfundet inte har accepterat. I dag fördrivs kontinuerligt de palestinier som bor i området för att göra plats för nya judiska bosättningar. Vad är detta om inte en rent rasistisk åtgärd?

Vi hade under morgondagen planerat att besöka Järnvägsmuséet i Ängelholm. Bland annat skulle dom köra tåg med Ånglok mellan Ängelholm och Åstorp. Järnvägarna går så att man kan nämligen köra tåg från Ängelholm via Kattarp och Hasslarp till Åstorp och sedan bara fortsätta via Spannarp och komma tillbaka till Ängelholm. Men, nu ser jag att det pga torkan och brandrisken inte blir några ånglokståg i morgon. Istället tvingas man köra tågen med ett gammalt Ra (Rapidlok) ellok. Men det blir liksom inte samma sak. Vi får se hur vi gör, om vi tar en tur till Ängelholm ändå.

Inga kommentarer: