tisdag 19 maj 2009

Att ljuga med statistik - Folkpartiversionen

Talesättet att det finns tre sorters lögn, lögn, förbannad lögn och statistik, har fått ny aktualitet. Folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag skriver i dag på DN Debatt och argumenterar för Folkpartiets krav på en snabb folkomröstning om anslutningen till Euron. Vi är alla införstådda med att vi kommer att få folkomrösta om frågan tills vi svarar rätt. Erik Ullenhag argumenterar för en snabb folkomröstning och hänvisar till att en undersökning man gjort och hävdar då att det är just detta svenska folket vill. Men, tittar man lite mer noggrant så är detta en grov förfalskning av verkligheten. Den fråga som ställts är: "Anser du att det bör hållas en ny folkomröstning om huruvida Sverige ska införa Euron, eller anser du inte det?". Och 51% av de tillfrågade svarar på detta Ja. Men, jag som motståndare tycker också att det ska hållas en ny folkomröstning. Beslutet ska INTE fattas av Riksdagen! Dvs, att 51% tycker att det ska hållas en ny folkomröstning innebär INTE att 51% vill ansluta Sverige till Euron. Erik hävdar också att 3/4 vill ha en snabb folkomröstning. Men det är inte 3/4 som vill ha en snabb folkomröstning. det är 3/4 av den halva som vill ha en folkomröstning som vill ha den snabbt. Dvs mindre än 40%. En klar majoritet av de tillfrågade vill alltså INTE ha en snabb folkomröstning om Euron. Men, DEN slutsatsen drog inte den gode Erik. Grattis på namnsdagen i går förresten. Du lever ju i det förgångna så det kan ju passa att gratta i efterhand. När ni ser hänvisningar till opinionsundersökningar, tänk alltid på att läsa hur frågan verkligen ställdes. Vad innebar svaret?

Sven får måånga år sedan
För några dagar sedan lovade jag en bild på er bloggare för ännu fler år sedan. Så här söt var skribenten bakom dessa rader någon gång på 60-talet. Jag gillar skarpt den där mittbenan.

För några år sedan beslutade den moderata ledningen i Täby att till vrakpris sälja ut Tibble gymnasium till skolans rektor. Nyligen fastslog Kammarrätten efter protester från oppositionen att privatiseringen var olaglig och att den skedde till kraftigt underpris. Vad gör då den moderata ledningen i Täby? Jo, kommunstyrelsen har nu beslutat att privatiseringen och försäljningen står fast. Privatisering som princip är viktigare än lagar och regler.

Israels nya premiärminister Benjamin Netanyahu har varit i USA och träffat Barack Obama. Det stora intresset handlade om ifall Barack Obama skulle lyckas övertyga Netanyahu om det rimliga i att en tvåstatslösning på konflikten faktiskt är det enda rimliga. Men det lyckades tydligen inte ännu. Benjamin Netanyahu och hans supportrar på den yttersta högerkanten i Israel tycker nämligen inte att palestinierna ska ha rätt till en egen stat. Dom anser att palestinierna ska leva under ockupation som en andra klassens innevånare i olika små inhägnade områden som blivit över när de judiska bosättarna på ockuperat område lagt beslag på den mark dom behöver. Palestinierna ska också skriva under på att erkänna Israel som en judisk stat. Inte som en självständig stat, utan som just en judisk stat där dom själva ska leva som en andra klassens innevånare. Nästa steg är naturligtvis att USA använder de 22 miljarder dollar som USA understödjer den israeliska militären med - årligen - som förhandlingsunderlag!

Cykelsporten har fått en ny glansperiod i svensk media sedan en svensk haft framgångar i Giro de Italia. Men mitt förtroende för dopningsporten proffscykling är lågt. Jag kommer fortfarande ihåg för några år sedan när jag zappade förbi dansk TV (som visar mycket mer proffscykling) och noterade att cyklisterna cyklade så sakta i det Giro som då visades. Det visade sig att dom protestcyklade mot dopningen! Ja, inte att cyklister fuskade och dopade sig utan dom protesterade mot att det genomfördes dopningskontroller...

Inga kommentarer: