torsdag 14 maj 2009

Försäkringskassan - igen!

Försäkringskassans service har blivit sämre
Från Försäkringskassans horisont berättas att myndigheten slänger ut 60 miljoner kronor i hyra för fina lokaler i centrala Stockholm - som man inte använder. Man flyttade helt enkelt från lokalerna 2008 i samband med den stora omorganisationen (även kallad Den Stora Kalabaliken) till nya lite större och ännu centralare (och dyrare...) lokaler i Stockholm. Och sitter nu och får betala dubbla hyror i några år. Väl använda pengar. Hur många anställda hade man kunna behålla istället för att säga upp dom för dom pengarna? Hur många hade kunnat få sin ersättning i tid?

En blivande ståtlig bok
En ny film har kommit från framkallning. Den här bilden visar vad som en gång i tiden ska bli ett stort och ståtligt bokträd. Men än så länge är det bara en liten söt "buske". Jag satt på en vedtrave och fikade medan jag lekte med ett 300 mm teleobjektiv. Den ljusa och späda gröna färgen från en nyligen utslagen bok är en av de vackraste färgerna man kan tänka sig. Bilden ska helst ses i ett lite större format och inte så komprimerad.

Danmarks flagga
En av nackdelarna med att bo i Skåne är (ibland) närheten till Danmark. Danskar har en benägenhet att utmärka sig på ett negativt sätt. Ett av områdena är politiken där Danmark under lång tid styrts av en Högerregering som överlever tack vare stöd från det rasistiska / främlingsfientliga Dansk Folkeparti. Ett parti som för att stötta högerregeringen under partiet Venstre (som alltså inte har ett dugg med Vänster att göra) regelbundet får igenom den ena hårresande lagen efter den andra. Senaste skandalen från Danskt folkepartis sida är uttalanden från partiets EU-parlamentariker Mogens Camre. Han är upprörd över att Rumänien (21,5 miljoner innevånare) och Bulgarien (7,5 miljoner) har fler röster i EU-Parlamentet än vad de Nordiska länderna med Finland (5,5 miljoner), Danmark (5,5 miljoner) och Sverige (snart 9,5 miljoner) har. Enbart Rumänien är alltså större än de tre Nordiska länderna tillsammans. "Rumänien och Bulgarien har fler röster än Danmark, Sverige och Finland och ärligt talat tycker jag att vi är mer kvicktänkta än vad de är" är den kvicktänkta Mogens Camres motivering. Camres partiledare, Pia Kjærsgaard kontrar med: "Vi måste ju ändå konstatera och erkänna att Danmark ligger på en helt annan nivå än de östeuropeiska länderna"! Låt oss gemensamt dra ner ridån, riva Öresundsbron och ställa in alla färjor till Danmark.

Den svenska Högerregeringens motstånd mot att rädda jobben i den svenska industrin (och inom offentlig verksamhet) är ganska väl dokumenterad. Senaste absurditeten är att Volvo nu (sedan den svenska Högerregeringen inte vill garantera EU-lån till Volvo) begär att få låna pengar för att hjälpa fabriken i Belgien istället genom att den Belgiska regeringen istället ger garantier. Det hela slutar väl med att Volvo lägger ner i Sverige och flyttar helt till Belgien. Då är väl i varje fall Maud "Mauderaten" Olofsson (c) nöjd.

Somalias flagga
Den svenska marinens tre fartyg är nu på plats i Adenviken för att hjälpa till med att jaga de pirater som under en lång tid kapat olika fartyg som passerar förbi. Den somaliske premiärministern Omar Abdirashid Sharmarke har vädjat om att de utländska marina fartyg som nu finns i området också ska jaga alla de fiskefartyg från olika länder som tjuvfiskar i området. Ett tjuvfiske som är grunden till att piratverksamheten uppkommit. Men, se det finns det inget intresse för. Bland annat Sveriges försvarsminister Sten Tolgfors (m) avvisar tanken på att man också ska ingripa mot Europeiska och andra fiskefartyg som tjuvfiskar. Och jag förstår honom. Då kan man ju bli ovän med nå't annat EU-land. Varför ska man angripa roten till det onda om man kan angripa effekten istället?

Inga kommentarer: