onsdag 6 maj 2009

Till strid för fred?

I Afghanistan har i jakten på talibaner kanske närmare 150 civila dödats i amerikanska bombanfall mot en by utanför Herat. Detta skulle göra attacken till den värsta sedan kriget började. Rekordet tidigare var en bombattack mot en annan by i augusti i fjol då omkring 90 civila dödades. Förra året dödades enligt officiella siffror 2.118 civila av amerikanerna i Afghanistan. Detta var en ökning med 40% från året innan. Afghanistans president, Hamid Karzai, är upprörd. Han vet att varje civil afghan som dödas innebär nya rekryter till talibanerna.

Israel avvisade i går en amerikansk anmodan att landet skulle skriva under det avtal som finns om icke-spridning av kärnvapen. Man räknar med att Israel har mellan 200 - 300 kärnstridsspetsar som kan avfyras både från flyg, ubåtar och som missiler. Men Israel har aldrig erkänt innehavet. Det ska bli intressant och se om USA tar till hårdare ord mot Israel när dom vägrar lyda.

Och på tal om kärnvapenämnet, så hör jag att det finska bygget av ett kärnkraftverk drabbats av nya motgångar. Det skulle egentligen vara klart att tas i drift i år, men senaste officiella beskedet talar om först 2012. Ny har den finska Strålsäkerhetsmyndigheten krävt nya handlingar som visar att kärnkraftverket uppfyller grundläggande säkerhetskrav. Om dessa inte lämnas in inom utsatt tid kommer hela bygget att få stoppas. Och förseningen blir ännu större. Kanske måste till och med bygget helt avbrytas.

Vem bestämmer i Sverige? Sverige eller EU?
Jag hörde en debatt på radion mellan ett antal EU-politiker. Det handlade om det franska kravet på att man ska kunna stänga av folk från att använda Internet UTAN ett domstolsbeslut (vilket ju är vansinne, oberoende av vad jag tycker om stöld av upphovsskyddat material eller barnporr eller....). Det handlade även om EU:s krav på standardisering av mammaledigheten (ett förslag som kommer att försämra den svenska föräldraledigheten). Och det handlade om flykting- och immigrationsfrågor. De ställningstaganden som Socialdemokraterna placerat sig i dessa frågor gör att jag har bestämt mig slutligt. Det blir inte en röst på S i EU-valet. I alla dessa frågor verkade S ha lagt sig på den ståndpunkten att EU ska lägga sig i mer. INTE att lägga sig i mindre. Gå och rösta i EU-valet om en månad. Men rösta in en kritiker till EU:s maktövertagande.

Dagens skratt fick jag när jag läste Svenska Dagbladets ledarsida. "Låt Centerpartiet sköta näringspolitiken". Haha! Det hela är en hyllning till Maud "Mauderaten" Olofsson (c). Och visar med tydlighet hur Centerpartiet i dag har positionerat sig så till höger om Moderaterna att Svenskan tycker bättre om Centern. Och det är ju tråkigt (att dom blivit ett klart högerparti alltså). Men positivt är att det samtidigt innebär att Centerpartiet håller på att avskaffa sig själv. De gamla traditionella Centerpartisterna på landsbygden överger partiet, men dom nya storstadsborna som man satsar på stannar hos Moderaterna. Varför lämna ett stort parti med framgångar för ett litet parti på dekis när dom ändå står för nästan samma åsikter?

Polisen har lagt ner utredningen mot den jägare som inte kunde se skillnad på en shetlandsponny och ett vildsvin (jag skrev om detta den 20 april). Det finns, enligt polisens utredare, inget utrymme för förundersökning vare sig i djurskyddslagen eller i jaktlagen. Går det så'na jägare lösa i naturen vågar jag verkligen inte gå omkring i skogen. Nästa gång ser han väl inte skillnad på mig och en kronhjort. Ståtliga som vi är båda två. Jag är klart mer rädd för honom än jag är för att möta en varg (eller ett riktigt vildsvin som är klart farligare än en varg). Jag tar för givet att man i varje fall tagit vapnen ifrån honom.

Inga kommentarer: