onsdag 13 maj 2009

Förföljelse av Piratpartiet

Allt eftersom Piratpartiet har intensifierat sin kampanj, och skrutit över hur många "medlemmar" man har, har granskningen av partiet ökat. Främst är det horribelt att jämföra gratismedlemmar som fyllt i ett formulär på nätet (Piratpartiets metod) med andra mer seriösa partiers metod att kräva in en medlemsavgift. Av naturliga skäl är det lite lättare att få ihop medlemmar på det viset, även om man (mer eller mindre) seriöst gör vad man kan för att gallra bort Kalle Anka, Kalle Kula, Snobben och Fredrik Reinfeldt eller vad det nu är för medlemmar man får med den här metoden. Men, den seriösa granskningen av Piratpartiet handlar om att granska deras åsikter, och granska deras talespersoner. Och då visar det sig att Piratpartiet egentligen inte har någon politik utanför åsikten att allt på Internet ska vara gratis och fritt och utan inblandning från Makten. I går citerade jag partiets officiella hemsida. I dag tänkte jag citera en av partiets talesmän: "Miljöfrågor, jordbruk, arbetsmarknad och handelspolitik är frågor som Piratpartiet inte kommer att bry sig om i EU". Att påpeka att Piratpartiet inte är ett seriöst politisk parti utan bara en kampanjorganisation med en fråga på programmet är inte att förfölja partiet. Det är just det demokrati handlar om, dvs att påpeka "den andra sidans" inkonsekvens.

SCB (Statistiska Central Byrån) har i dag offentliggjort befolkningssiffrorna för Sveriges kommuner den 31 mars i år. Och det är då alltid roligt att studera de olika kommunernas befolkningsutveckling. Vi kan då se att Åstorp fortsätter att växa. Det senaste kvartalet med +65 innevånare till 14.598. Jag brukar ju jämföra med högerstyrda Båstad här i Nordvästskåne. Båstad fortsätter att krympa. Senaste kvartalet med -27 till 14.176. Vår kommungranne Bjuv (Vänsterstyrd precis som Åstorp) har också ökat, med +46 till 14.659. Avståndet till Båstad (som för inte så kort tid sedan var störst av dessa tre kommuner) växer och avståndet till Bjuv krymper. Det här är en stor principiell prestigefråga! Jag noterar förresten att även grannkommunen "åt andra hållet", högerstyrda Klippan också krympt. -64 senaste kvartalet till 16.272.

Apropå vargens farlighet och hot mot tamboskapen så ser och hör jag att korpen är ett värre problem. En lantbrukare har blivit av med 14 kalvar efter olika korpanfall och en annan flera lamm. Jag utgår ifrån att den förenade svenska jaktkåren kräver omedelbar skyddsjakt på den svenska korpstammen. Usch, man vågar ju inte gå ut om det finns korpar i närheten.

De svenska bidragsberoende storbankerna gör vad dom kan för att hjälpa sina kunder att slippa betala skatt (skatter som alltså bland annat används för att hålla nämnda banker under armarna). Radions Ekot har granskat bankernas utlandsengagemang, och det visar sig att SEB är värst med att placera diverse verksamhet i skatteparadis. SEB finns representerade på Brittiska Jungfruöarna, på Caymanöarna och i Singapore, Schweiz och Luxemburg. Det handlar främst om att officiellt förvalta olika fonder på små öar i Västindien. Ofta s.k. hedgefonder som är en typ av fonder vars enda syfte är att spekulera genom att handla med aktier som man inte ens äger. De flesta hedgefonder i världen finns just på dessa öar. Varför väljer man då denna metoden? - "Dels finns det en del skattemässiga fördelar..." berättar Tove Bångstad som är chef för fondförvaltningen på SEB. Jaha, "skattemässiga fördelar", det vet vi andra skattebetalare vad det handlar om!

Inga kommentarer: