onsdag 20 maj 2009

I dag kan man börja förhandsrösta i EU-valet. Vi fick våra röstkort i går i posten (det var ju Posten och inte pajasarna i CityMail som skötte det hela), så det hade ju varit fullt möjligt. Men detta är en av få traditioner som jag verkligen vill hålla på - att gå till en riktig vallokal och i demokratisk ordning avlägga min röst på valdagen. Jag såg i bladet att en grupp LUF:are hade övernattat utanför vallokalen för att bli först med att rösta. Visst är det viktigt att rösta, men någon måtta på entusiasmen får det väl ändå vara. Den här gruppen naiva EUforiska liberala Ja-sägare gör ju naturligtvis detta för att visa hur mycket dom älskar EU. Och det står ju dom fritt att tycka det. Men, som sagt, nå'n måtta får det vara på entusiasmen.

Vem bestämmer i Sverige? Sverige eller EU?
Det har tydligen hållits debatt om EU-politiken i Riksdagen. Och partierna gör vad dom kan för att få oss att tro att det är skillnad på blockens EU-politik. Men, de EUforiska partierna (som alltså är alla utom V och Mp) lägger sig i allmänhet när det kommer till kritan platt för EU-byråkratin. I ungefär 90% av de frågor som det röstas om i EU-Parlamentet röstar de stora partierna från båda blocken för samma förslag. Det är till och med så att i mer än 50% av de stora principiella frågorna röstar man lika. Man röstar för en fortsatt EU-diktatur över folken. Men i en fråga verkar man vara oeniga. Det handlar om de åtgärder som länderna förbundit sig att göra för att minska miljöfarliga utsläpp. Från den högra planhalvan driver man tesen att de rika länderna ska få rätt att tillgodoräkna sig minskade utsläpp i fattigare länder som man finansierar. Effekten av det blir att utsläppen i de rika länderna inte minskar lika mycket samtidigt som de fattigare länderna inte får råd att själva genomföra de minskningar som dom åtagit sig. De billiga och enkla åtgärderna har de rika länderna redan lagt beslag på. Från den högra planhalvan stödjer man dessa regler eftersom det blir billigast för den rika världens industrier. Inte för att de totala utsläppen ska minska så mycket som möjligt. Effekten blir den motsatta som man mycket riktigt påpekar från vänstra planhalvan..

Enligt Arbetsförmedlingens statistik tar det sedan 2006 allt längre tid för en arbetslös att hitta ett nytt jobb. I dag är tiden uppe i 14 månader. Med tanke på att det finns mångdubbelt fler som letar jobb än det finns lediga jobb så lär ju siffran fortsätta stiga. Hur var det nu dom sade: "Minska utanförskapet..."?

Kan man förresten inte anmäla Centerpartiet till Konsumentombudsmannen för falsk marknadsföring? Centerpartiet under ledning av Maud "Mauderaten" Olofsson är ju inget Centerparti, det är ju ett Högerparti. Och då är det ju falsk marknadsföring att kalla sig Centerpartiet? Man kan väl inte kalla äppelsaft för päronsaft t.ex.?

För övrigt ser jag att antalet olyckor där barn skadats och fått föras till sjukhus efter att ha fått TV:n över sig har mer än fördubblats på senare år. Den gamla "tjock-TV:n" hade sina fördelar. Den trillade inte så lätt i golvet om barnen är på den som dagens moderna och mycket större "platt-TV:ar". Jag för min del väntar bara på att kattf-n ska välta ner TV:n. Han älskar att ligga och balansera uppe på denna. Det är väl varmt och gott kan jag tänka. Men ben och svansar som hänger ner över bilden är irriterande.

Inga kommentarer: