torsdag 7 maj 2009

Parti på dekis håller stämma

I dag inleddes Centerpartiets stämma. Centerpartiet är ett parti i kris. Samtidigt som man alltså har kommit i regeringsställning och fått makt krymper partiet med samma hastighet som en glass i högsommarvärme. Sedan valet har Centern tappat nästan 30% av väljarstödet. Och det är en pågående utveckling som innebär att om utvecklingen fortsätter åker partiet ur Riksdagen vid nästa val. Grunden är det klara Höger Om som Maud "Mauderaten" Olofsson genomfört i partiet. I Expressen i dag berättar docenten i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, Henrik Oscarsson, att Maud Olofsson under sina åtta år som partiledare fört partiet klart högerut. I Aftonbladet berättar statsvetarprofessorn Tommy Möller om ungefär samma sak. Partiet har bytt skepnad. Centern är ett helt annat parti i dag än det var för några år sedan. Man har lämnat landsbygden för att satsa på storstäderna. I Dagens Nyheter skriver f.d. centerministern Börje Hörnlund om hur han upplever att den nya partiledningen har raserat partiets värdegrund. Det är tveksamt om Torbjörn Fälldin ens har kvar sitt medlemskap. Aftonbladet intervjuar i dag också två representanter för partiet. En från den gamla stammen och en från den nya sidan. Dom är i konkreta frågor i stort sett oeniga om allt! I sin jakt på de nya entreprenörerna i storstaden har partiet, styrt av den s.k. Stureplanscentern, förvandlat partiet från ett landsbygdsparti för småfolk till ett storstadsparti för privilegierade grupper. Men resultatet har blivit att många traditionella centerväljare övergett partiet. Men man har inte lyckats rekrytera tillräckligt många nya "slipsnissar" för att kompensera detta. Men, jag kommer inte att sakna partiet i förvandlingen från Mitten till Höger och fortsättning ner i dyn. Centern fyller ju inte längre någon funktion. Det finns redan ett stort, framgångsrikt högerparti på uppgång (Moderaterna) så varför ska en väljare stödja ett litet stödparti på dekis och som står för samma värderingar.

Nedlagda projekt
Jag läste en artikel i Sydsvenskan som berättade att Vellinge kommun (m) lovat att satsa 70 miljoner kronor på att få igång Pågatågstrafiken mellan Malmö - Trelleborg. Detta är en av många järnvägssatsningar i Skåne som Banverket tvingats lägga i malpåse till efter 2021 sedan Infrastrukturminister Åsa "snåljåpen" Torstensson (c) inte velat satsa på järnvägsinvesteringar. Högerregeringens uteblivna satsning på tillräckliga investeringar i järnvägen under perioden 2010-2021 tvingade helt enkelt Banverket att stryka alla planerade investeringar i Skåne förutom de som redan är igång, dvs Citytunneln i Malmö och Hallandsåstunneln. Den planerade Pågatågstrafiken på Söderåsbanan Mellan Åstorp - Teckomatorp och fortsättning via Lommabanan till Malmö är borta. Borta är också en planerad Pågatågslinje Malmö - Staffanstorp - Dalby. Likaså Pågatågen Malmö - Trelleborg. Struket är också dubbelspåret på Västkustbanan mellan Helsingborg - Ängelholm och en upprustning av Skånebanan Helsingborg - Åstorp - Hässleholm. Åsa (c) har prioriterat vägarna istället för järnvägen. Och en fortsatt subvention av flyget...

Sedan några dagar har Aftonbladet en stort uppslagen och genomarbetad artikelserie om kvinnovåld. Män som mördar sina hustrur, flickvänner osv. Och det är en viktig och intressant artikelserie. Som förhoppningsvis väcker många svenskar. Men jag tror inte jag sett en enda hänvisning till alkoholens inverkan och betydelse. I SR-programmet Kalibers granskning visade det sig att nästan alla mord och grova misshandelsfall skedde under inflytande av alkohol. Men jag har inte sett en enda hänvisning till om detta även gäller just kvinnomorden. Kommer det senare? Är jag ute och reser i mina fördomar? Är det artikelförfattarna som inte själva ser sambandet? Passar det inte in i de egna förklaringarna till varför det sker?

Slutligen noterar jag att vädret verkligen vänt. Det regnar lite varje dag. Temperaturen har sjunkit. Just nu är det nästan mer höst än vår. För mindre än en vecka sedan var det nästan mer sommar än vår. Men, omväxling förnöjer. Och vi var faktiskt i akut behov av regn.

En del av kvällen har ägnats åt information och utbildning som valförrättare inför EU-valet om en månad. Jag vill än en gång vädja till er att komma och rösta. Tänk på oss valförrättare som vill ha något att göra. Gå och rösta, och rösta in en EU-kritisk röst i Parlamentet.

Inga kommentarer: