tisdag 12 maj 2009

Pirat "vet ej" partiet

Aftonbladet kan man genom att svara på en massa frågor göra ett test och få veta vilka partier i EU-Valet som man ligger närmast. Jag kunde naturligtvis inte låta bli att göra testet. Som tydligen tycker att jag ligger närmast Junilistan följt av Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna. På ohotad bottenplats hittar vi Mauderatens Centerpartiet. Läsarkommentarerna på AB:s hemsida verkar de flesta vara sura över att Piratpartiet inte finns med i testet. Men det kan ju inte vara lätt att konstruera ett test med ett parti som på sin officiella hemsida skriver: "Piratpartiet tar inte ställning i höger/vänster-frågor, eller andra frågor som ligger utanför vårt principprogram. Vi är beredda att stödja såväl en socialdemokratisk som en borgerlig regering. Det enda vi är intresserade av är att marschen mot kontrollsamhället avbryts, och att kulturen och kunskapen släpps fria i samhället". På frågan om vad man skall göra i riksdagen med de frågor som ligger utanför partiets kärnfrågor är svaret: "Vi stöder den sittande regeringen, vad vi än tycker privat"! Möjligen kan man tänka sig att de som svarar "Vet Ej" på flest frågor får Piratpartiet som sitt favvoparti. Jag tror jag håller mig till en beprövad metod och undviker enfrågepartier. Den går ut på att se vad partiet tycker i olika frågor och om det ideologiskt passar bra in så röstar vi på dom. Och när det gäller EU-valet så lägger jag till en faktor som handlar om att inta en kritisk hållning till ökad makt till Bryssel och mindre EUfori. Piratpartiet är en parodi på demokrati.

Jag tillhör för tillfället den lilla grupp som har arbetsplatsen så nära hemmet att jag under lunchen går hem och fixar till en snabblunch. Och hinner med lunch på under 45 minuter om jag stressar, men oftast tar det 45-55 minuter innan jag är tillbaka på jobbet. I dag kom jag iväg lite senare än vanligt på lunch, så när jag hade ätit färdigt var klockan nästan halv ett. "Jag lägger mig på sängen några minuter och lyssnar på början av Lunchekot i radion" tänkte jag. Lade mig på sängen, slog på radion, och Lunchekot börjar. Nästa minne jag har är att Lunchekot tog slut och klockan var nästan ett! Så där väldigt informerad om vad som hänt blev jag inte, men det var en skön slummer - och en osedvanligt lång lunchrast. Tur jag har flextid!

Lettlands flagga
Ekonomierna i de Baltiska staterna och Ukraina faller fritt. Värst är väl läget i Lettland som satsat allt på att få komma med i Euro-samarbetet. Detta har resulterat i att man tvingas offra allt för att uppfylla kraven. De lettiska statsutgifterna ska därför skäras ner med 40% (dvs en ren slakt). Det kommer att innebära stängning av skolor och sjukhus t.ex. Och de flesta bedömare tror inte att Lettland trots detta kommer att klara att uppfylla kraven. Det marknadsekonomiska experimentet i Baltikum blir en dyr upplevelse för många balter.

Inga kommentarer: