torsdag 1 maj 2008

Solidaritet eller egoism

I dag demonstrerar de som känner solidaritet Första maj. Egoister demonstrerar Första mej. Och CUF demonstrerar sin töntighet. Och i Aftonbladet skriver moderaternas partisekreterare Per Schlingmann om moderaterna som det verkliga arbetarpartiet. Jag fick magknip av gapskratt.

Det är mycket man ska ta hänsyn till när man ska ha en personlig åsikt om utvecklingen av de internationella matpriserna och bristen på produktion av baslivsmedel. För någon dag sedan hörde jag på nyheterna att vi i Västeuropa slänger 1/4 av maten i soporna. I USA är den relationen hälften! Vi skulle kanske köpa lite mindre, anpassa den mängd vi lagar, den mängd vi serverar bättre till vad som ska konsumeras. Köpte vi mindre vore det kanske bra..... Kanske? Eller? Det är f-n att det ska vara så svårt att ha en klar åsikt!

Fast på ett annat område har jag en klar åsikt. I USA har amerikanska lastbilschaufförer demonstrerat mot prisökningen på bensin och diesel. Priset på bensin har nått upp till 5,70 kr/lit! - "Att tanka nuförtiden är rena rånet" säger en lastbilschaffis. Jag skrattar!

Springtimeuppladdning 2008: Den rena sommarvärme vi haft i ett antal dagar tog slut i dag. Det har regnat i stort sett hela dagen! Men, trots detta bestämde jag mig för att hålla mitt löfte, en längre joggingrunda under dagen. Sent på eftermiddagen gav jag mig av, och då slutade det regna! Det var nästan så att solen tittade fram när jag tog mig upp för backen i Tingvallaskogen. Och dagarna efter att bokskogen har slagit ut, när det precis har regnat och dessutom nästan är solsken - det finns nästan ingen grönare och skönare upplevelse. Det kändes trots detta en aning tungt att springa. Antagligen eftersom jag ju sprungit varannan dag nu, och dessutom hade jag i dag hunnit med två promenader och en cykeltur. enen var alltså inte helt fräscha. Döm om min förvånging därför klockan stannade på 55.50. RIKTIGT bra måste jag säga.

Aftonbladet publicerar i dag sin regelbundna undersökning av förtroendet för partiledarna. Smilfinken Fredrik Reinfeldt har återtagit ledningen före tystnadens Mona Sahlin. De stora förlorarna sedan förra undersökningen i december är just Mona Sahlin och Göran Hägglund som båda tappat 6 procentenheter medan Maud Olofsson tappat 4. Största vinnaren är Fredrik Reinfeldt och Jan Björklund som ökat 4 respektive 3 procentenheter. Det kan påpekas att populärast bland kvinnor och bland ungdomar är Mona Sahlin med Fredrik Reinfeldt vinner överlägset bland män. De två där det skiljer mest i popularitet mellan män och kvinnor är Fredrik Reinfeldt (8 procentenheter mer bland männen) och Lars Ohly (6 procentenheter mer bland kvinnorna). De två där det skiljer mest mellan snittet och bland ungdomar är Fredrik Reinfeldt (10 procenenheter mindre populär bland ungdomar) och Jan Björklund (som faktiskt ligger hela 12 procentenheter lägre bland ungdomarna). Skoltalibanen verkar mer gå hem bland pensionärerna än bland ungdomarna.

Inga kommentarer: