fredag 9 maj 2008

EU - på gott och ont

I ett propagandablad från töntliberalerna i Folkpartiet uppmanar vår folkpartistiska EU-minister Cecilia Malmström oss att vi ska hissa EU-flaggan på Europadagen i dag. Men jag blir lite tveksam. Är det en Europadag eller en EU-dag? Om det är en Europadag, då är det väl lite snett att hissa EU:s flagga. Möjligen någon symbol för Europeiska Rådet eller motsvarande. Om det är EU som ska firas så bör det ju heta EU-dagen? Jag fattar inget. Någon som kan förklara? Europa är en hel del mer än EU. Hur som helst har jag ingen EU-flagga, och tänker inte skaffa heller. Jag hissar den svenska och den skånska flaggan istället. Samt FN-flaggan!

Nya skrattretande historier når oss från City-slö-Mails aktiviteter i Uppland. Man har problem med att hitta adresserna ute på landsbygden. En brevbärare från CityMail gav upp och slängde posten i en soptunna. Andra letar på, men det tar så lång tid att breven (inklusive räkningar) kommer fram för sent. Men, det är ju jättebra med fri konkurrens. Fast det hade ju varit bra om vi som får breven kunnat välja leverantör.....

Cyklonkatastrofen i Burma har uppenbarligen satt militärdiktatorerna på pottkanten. Man har gått så långt så att man accepterar mat och pengar. Men biståndsarbetare får i princip inte komma in i landet. Militären som var så snabb med att rycka ut mot demonstranterna nyligen verkar ha svårt att ta sig ur sina förläggningar nu. Men åtminstone en företrädare för regimen visade handlingskraft. Han visades upp i stats-TV när han gick runt bland drabbade - och delade ut TV-apparater och DVD-spelare..... Han hade verkligen koll på vad som behövdes.

Mer statistik om avdraget för höginkomstnära tjänster. Enligt tillgänglig statisitk står den fattigaste fjärdedelen av Sveriges befolkning för 10% av avdragen medan den rikaste fjärdedelen står för 40% av avdragen. Och då är det räknat på antalet personer, inte på beloppen. Vi kan vara säkra på att beloppen är högre för den med höga inkomster än för den med låga inkomster. Men det är inget att undra över. Det är bara traditionell högerpolitik. Åt den som har skall varda givet, och det kan betalas av de som inte har.

Konkurrens är bra. Konkurrensen mellan skolorna om eleverna har höjt betygsnivån står det nu klart. Kanske inte för att eleverna har lärt sig mer, men lärarna känner sig tvingade att ge högre betyg för att skolan ska klara sig i konkurrensen. Enligt en undersökning som gjorts i Göteborg har var fjärde lärare på högstadiet gett högre betyg än vad som egentligen var befogat. Det är sk-tbra med konkurrens!

Och hettan fortsätter. I morgon ska jag springa Springtimeloppet i Helsingborg. 10 km inne på stadens gator på vad som verkar bli maj månads varmaste dag. Start 1530, dvs ungefär när det väl är som varmast. Jag hoppas Helsingborgarna står redo med trädgårdsslangarna som brukligt är. Ni kan väl hålla tummarna! Rapport följer i morgon.

Inga kommentarer: