torsdag 8 maj 2008

Massmedialt kåt

Ibland är det skönt när någon vågar säga sanningen rakt ut, utan krusiduller. På kulturnyheterna på radion berättade man om det senaste kulturbråket med den s.k. konstnären Lars Vilks inblandad. Vilks har tydligen tillsammans med några som heter Neurobasher skrivit en musikal som handlar om hans arbete med hans rondellhundar. Det danska Charlottenburgs konstmuseum visade visst intresse av att låta honom uppföra musikalen på museet i Köpenhamn. Men när Lars Vilks helt nyligen gick ut i media och berättade att musikalen skulle uppföras där utan att det fanns någon överenskommelse så drog sig konstmuseet ur. Det fanns inget avtal utan fördes bara diskussioner. Konstmuseets svenske chef Bo Nilsson avfärdar Lars Vilks upprördhet med två ord som säger allt om nämnde Lars Vilks - Massmedialt kåt! Stå på dig Bo!

Ännu en uppmärksammad dom har vållat debatt. I går frikändes den 50-årige pappan i Rödeby som sköt ihjäl en av de ungdomar som under en lång tid trakasserat hans familj. Pappan frikändes eftersom han vid tiden för brottet var så psykiskt störd att han inte kan dömas. Och jag har svårt att argumentera emot detta. Jag vet helt enkelt för lite. Men när jag hör den extremliberala debattören Dick Erixon i radio hävda att domen var rätt eftersom han skulle ha någon nödvärnsrätt att skydda sig och sin familj blir jag tveksam till argumentationen. Visst har man rätt till nödvärn. Hans första skott när han skrämmer bort ungdomarna lyder under det nödvärnet. Men rätten till nödvärn tar slut om man förföljer flyende brottslingar och skjuter än en gång på en liggande brottsling. Men det är möjligt att domen är rätt. Kanske stämmer resonemanget om psykisk sjukdom. Att som förälder till de drabbade ligisterna stå och vara upprörd känner jag mig dock tveksam till. Föräldrarna borde varit upprörda långt tidigare.

Det finns vissa paralleller mellan denna domen och domen mot de ungdomar som sparkade ihjäl Ricardo. Dom fick mycket milda domar pga sina åldrar. Men där finns också vissa skillnader. Den 50-åriga pappan känner stor skam över vad han gjort. Han mår mycket dåligt över det inträffade. Och har tydligen klart deklarerat att han inte vill ha tillbaka de vapen han nu skulle få tillbaka, och han vill inte heller behålla sin vapenlicens. Ungdomarna i Stockholm verkar inte alls skämmas, utan satt tydligen mest och skrattade under rättegången. Det ska vara f-n att vara domare eller nämndeman!

I dag fyller Israel 60 år. Och det är med splittrade känslor jag kommenterar detta. Den israeliska staten har uppnått mycket, men har också mycket på sitt samvete. Ockupationen och bosättningarna på palestinskt område är en varböld i det israeliska samhället. Och det stora problemet är att dessa företeelser för många israeler inte bara handlar om säkerhet. Det finns stora extrema judiska grupper som anser att Israel har en rätt enligt Bibeln till området. Att det bara är för palestinierna att packa och flytta eller leva kvar som en andra klassens medborgare. Staden Jerusalem, som är en helig stad för tre religioner, för judar, för kristna och inom islam är ett annat problem. Av den anledningen bestämdes det internationellt att Jerusalem skulle vara en delad stad, med fri tillgång för alla religioner. Men Israel har annekterat hela staden (även den palestinska östra delen) och gör allt för att fördriva de icke-judar som bor där samtidigt som nya judiska bosättningar hela tiden byggs. Internationellt är det rätt att stödja en israelisk stat, men vi måste också ställa krav på Israel att snarast lämna alla ockuperade områden och återvända till de gränser som en gång fastställt internationellt.

Inga kommentarer: