lördag 3 maj 2008

Det ryker och pyser

Ångtåg på Åstorps station
Lördag förmiddag tillbringade Kevin och jag med ett besök på Järnvägsmuséet i Ängelholm som firade 10-års jubileum. Nu är det här med att ta sig till Ängelholm (som faktiskt är närmsta stad från Åstorp) inte så lätt. Allra helst på helger. Bussen Åstorp-Ängelholm går bara vardagar. Med tåg direkt hade det inte tagit många minuter. Men det är många år sedan det gick tåg på den linjen. Och om jag förstår Skånetrafikens framtidsplaner rätt har man tydligen inte tänkt återuppta trafiken heller. När Söderåsbanan kommer i trafik ska tydligen tågen bara gå till Åstorp, inte fortsätta till Ängelholm. Ska man ta sig till Ängelholm får man därför först ta tåget till Helsingborg och sedan byta där för att åka vidare till Ängelholm. Och njuta av Knutpunktens manuella rulltrappor. Knutpunkten är järnvägsstationen (m.m.) i Helsingborg, och rulltrapporna där är av usel kvalitet. Uppskattningsvis tar det 3-4 gånger så lång tid med den omvägen. Hemresan däremot kunde vi åka direkt. Muséet körde nämligen med ånglok Helsingborg - Kattarp - Hasslarp - Åstorp, så vi köpte en enkel biljett hem. Och sedan fortsatte tåget tillbaka till Ängelholm, men då snabbaste vägen via Spannarp. Bilden här visar B-loket medan det pausar i Åstorp vid de nu färdiga nya plattformarna. Jag väntar bara på att man ska laga och måla perrongtaket.... Bilden där nere visar när tåget åker vidare till Ängelholm.

Jag såg i en liten rapport från Amnesty att fram till och med mitten av april så har 312 palestinier dödats av israelisk militär. De flesta av dessa civila, barn och kvinnor. Under samma period har totalt 21 israeler dödats av palestinska väpnade grupper. Ungefär häften är militärer. Bland de dödade palestinierna finns Fadel Shanas, filmfotograf för nyhetsbyrån Reuter. Han dödades när han från sin bil (tydligt uppmärkt med uppgift att det var TV-Press) filmade en israelisk stridsvagn inne i Gaza. Stridsvagnen öppnade eld med s.k. flechette-missiler. En sorts granat som när den exploderar sänder iväög tusentals nålvassa metallprojektiler. Den typen av vapen använder alltså israelisk militär inne i palestinska byar.

Tidningen Fokus berättar i sitt senaste nummer om en av de viktigaste faktorerna bakom Israels ockupation av Palestina - vatten. En mycket stor del av vattentillgången i området finns i det som skulle varit den palestinska staten. I dag förbjuds palestinier att borra nya vattenbrunnar (det är förbehållet de israeliska bosättningarna). Och ett intressant faktum är att den skyddsmur som Israel bygger, och som ju inte byggs på gränsen utan på många ställen långt inne i Palestina är att vattentillgångarna alltid hamnar på den israeliska sidan av muren!

Ångtåg på Åstorps station
Eftermiddagen tillbringade Kevin och jag en del av på bio. Vi var och tittade på Marvels nya Iron Man. Och då passar det väl bra med att illustrera med ett ånglok...... Filmen är ju uppenbart amerikansk. Hjältarna är amerikaner medan skurkarna är islamister (och amerikanska pengakåta affärsmän). Den har faktiskt ett pascifistiskt budskap, och kritik mot fifflande krigsindustri. Ibland blir det för mycket Pang-Boom-Krasch, men den lockar också vid flera tillfällen till allmänt skratt i salongen. Den är alltså inte alls dålig. Betyget för min del handlar om mellan 3 och 4 pansarskjortor beroende på om jag känner mig positiv eller negativ. Gå och se den, men var kritisk.

Till slut noterar jag att det har varit fint väder ganska länge nu, förutom på första maj. Det måste ha varit CUF:s löjliga demonstration den dagen som vi kan skylla det på.

Inga kommentarer: