lördag 17 maj 2008

Grattis norrbaggar

Det är syttende maj. Norrmännen tågar klädda i lussekofter med flaggor i näven och firar att man är en självständig stat. Fast någonstans läste jag att det där med lussekofter är en myt. Norrmän klär sig inte i lussekofter, det är bara turister som köper dom. Ibland brukar det framföras som att vi svenskar är avundsjuka på det norska firandet av sin nationaldag. Men medan svenskarna levt i fred och frihet sedan urminnes tider (nåja...) så har norrmännen under samma tid hunnit tillhöra Danmark, vara i union med Sverige, ockuperas av tyskar osv. Medan dom har mycket att fira, tar vi samma saker för självklara. Därför kommer vi aldrig att fira nationaldagen på samma sätt.

Från vårt södra grannland rapporteras att alla lagar är flexibla. Som ett led i rädslan för främlingar har man i Danmark stiftat en lag som säger att för att få danskt medborgarskap måste man genomgå ett prov som visar att man kan danska och känner till Danmarks historia och danska seder. Men, som sagt innan, alla lagar är flexibla. Och när nu en dansk prins gifter sig med en utländska har danska Folketinget stiftat en ny lag som gör undantag för henne. Dansk medborgare omedelbums! Sån't kallar jag kungafjäsk.

Fast se'n blir det inte mer för i dag. Jag har tillbringat största delen av dagen liggande i sängen. Troligtvis skadade jag en muskel i vaden i går på kvällen. Hur det gick till begriper jag inte, men ont gjorde det. Och ont gör det fortfarande om jag inte är försiktig. Det bästa är att hålla sig i stillhet. Konspiratoriskt lagda läsare kan tro att jag använder det hela som en ursäkt för att slippa ut och jogga. Nu när Springtimeloppet är avklarat är det lätt att göra en längre paus. Men det hade jag faktiskt inte tänkt, men lär nog bli tvungen - ett tag i varje fall.

För övrigt är jag redan innerligt trött på Eurovisionsschlagerfestivalen och konstgjorda silikonbomben Charlotte Perrelli. Från att tidigare mest tänkt att jag inte bryr mig har jag nu börjat hoppas att det blir fiasko.

Inga kommentarer: