onsdag 7 maj 2008

Skattesubventioner till förmögna

De av borgarna införda skattesubventionerna till höginkomstagare (skatteavdrag för hushållsnära tjänster) har visat sig bli just det, alltså skattesubventioner till redan förmögna. I nordvästra Skåne finns det tre kommuner som är innevånarmässigt ungefär lika stora. Åstorp, Bjuv och Båstad. Medan Åstorps (och Bjuvs) innevånare har genomsnittligt låga inkomster ligger Båstad bland de kommuner i landet med högst genomsnittliga inkomster. Antalet personer som begärt avdrag för pigjobb och liknande är enligt Skatteverkets statistik 5 gånger så många i höginkomstkommunen Båstad som i låginkomstkommunerna Åstorp och Bjuv. Och innevånarmässigt är man alltså nästan exakt lika stora. Det skiljer några hundra innevånare.

Det står nu klart att det var Bonnier som låg bakom de hemliga klagomålen till EU på presstödet till Bonniers konkurrenter Svenska Dagbladet i Stockholm och Skånska Dagbladet i Skåne som konkurrerar med Bonniers Dagens Nyheter i Stockholm och Sydsvenska Dagbladet i Skåne. Och det är klart, kan man inte knäcka konkurrenterna på ett sätt så får man väl klaga hos EU så att man kan få hjälp därifrån att knäcka konkurrenterna på ett annat sätt. Och den svenska högeralliansregeringen jamsar med.

Nya bevis har framkommit på Sverigedemokraternas inflytande över det svenska Migrationsverket. Nyligen utvisades en rullstolsbunden svårt handikappad man till Irak. Eftersom man inte hittade hans rullstol och extra påsar till hans urinpåsar så tog man inte med dessa på flyget. Och sedan lämnade man honom på flygplatsen i Irak, utan rullstol och med överfull urinpåse. Och vi bedriver en human flyktingpolitik? Jag skäms!

I helgen öppnades Nyvångs gruvmuseum. Nyvångs kolgruva var en gång i tiden Sveriges största kolgruva. Gruvan öppnades 1907 och stängdes på 60-talet. Men mycket finns kvar som påminner om gruvdriften. Mest synbart är den s.k. Nyvångshögen. Ett stort berg med avfallet från gruvbrytningen. Ett berg som syns från hela Nordvästskåne. Under marken finns ca 50 mil av gruvgångar under stora delar av Nordvästskåne. I dag är gångarna vattenfyllda. Men en gång i tiden kunde man cykla under jord mellan de olika gruvorna som fanns i området. Flera byggnader finns också kvar, och i en av dessa finns Gruvmuséet. Själva muséet har öppet lördag-söndag 1400-1700 och håller öppet till och med augusti. Det är väl värt ett besök.

Det finns tillfällen då det är tveksamt om man ska vara glad över att vinna ett lotteri. Jag var på fotoklubben i går på kvällen. Och bland annat lottades det ut en diafilm. Lägst nummer vann, och naturligtvis var mina 4 (det fanns totalt 100 lotter) lägst. Haken var att de bilder som tas med filmen utgör en del av programmet på ett kommande möte. Så nu gäller det att överträffa mig själv när jag plåtar hela filmen.

Jag fick startnumret till Springtimeloppet på lördag i posten i går. På lördag utgår jag att alla Sven Tyckers läsare håller tummarna för startnummer 641. Jag känner mig lite mer optimistisk inför loppet nu än vad jag gjorde i söndags. Smärtan i foten hade till måndagen gått upp i smalbenet, men börjar släppa lite nu. Men jag avhåller mig nog från någon ytterligare träning innan lördagen. Men då djäklar i det ska det springas..... - hoppas jag.

Inga kommentarer: