söndag 23 juli 2006

Vems fel är politikerföraktet?

Det är tydligen dags för de "små svarta djävlarna". Dessa otrevligheter kallas även "strix", "strips" eller "millimetrar" och kännetecknas av att dom dyker upp överallt, kryper in överallt, och kliar utav bara helvete. Om man är i Skåne vid den här tiden på året, ska man inte vara klädd i gult. Helst inte befinna sig i Skåne. Dom verkar även älska svettiga kroppar. Fy f-n för de "små svarta djävlarna"!

Gå och rösta

Det är mindre än två månader kvar till valet. Och om jag skall vara uppriktig så inte tycker jag att det är någon fart på någon valkampanj. Men partierna väntar väl med det stora kampanjandet tills sommaren går mot sitt slut, istället för att alltid vara aktiva. Tyvärr är detta något som, jag tror, späder på det man kallar politikerföraktet. Men som jag egentligen främst tror handlar om politikointresse. Men låt oss använda ordet politikerförakt eftersom detta är den gängse benämningen. Vems fel är detta? Är det bara politikernas fel. Eller har media en stor skuld också. Vi beskyller ofta politikerna för att bara göra utspel och komma med valfläsk. Löften som man inte har för avsikt att infria. Men detta är en kritik som jag inte håller med om. Jag är nämligen övertygad om att nästan alla politiker bara kommer med löften som man har för avsikt att infria - om man kan. Men sättet som dom presenteras på gör ofta att det av "folk i allmänhet" tolkas som rent valfläsk. Men här tror jag att media har en stor skuld. Låt oss gå tillbaka till Almedalsveckan. Den politiker som inte hade något nytt "valfläsk" avfärdades direkt av media med att man inte hade något nytt att komma med. Media kräver av politikern att man hela tiden ska komma med nya utspel, annars får man kritik för det. Och kommer man med nya utspel, så avfärdas det som "valfläsk". Den intressanta frågan är hur man egentligen vill ha det. Och hur vill vi väljare ha det? Klagar vi på "valfläsk", och röstar sedan på den som kom med mest "valfläsk"?

Sedan tror jag att på många andra områden har politikerna sig själva att skylla när det gäller just politikerföraktet. Men det får jag återkomma till en annan gång.

Jag såg förresten att den senaste tidens upptrissade våld i Mellanöstern inte alls började med att palestinska grupper kidnappade en israelisk soldat utanför Gaza. Dagen innan (och det har det inte stått något om i media) kidnappade israeliska soldater en palestinsk läkare och hans bror i Gaza och förde dom till Israel. Dagen efter tog palestinska grupper i israelisk soldat som krigsfånge - och sedan bröt helvetet loss!

Inga kommentarer: