onsdag 12 juli 2006

Hurra, flygskatten fungerar

Ryanair har deklarerat att man kommer att skära ner sin trafik i Sverige kraftigt från hösten. Om det ska ses som ett affärsmässigt beslut eller som en protestaktion (utpressning) vet vi inte. Men beslutet ska i varje fall ses som en protest mot flygskatten som införs (kan vi hoppas). Ryanairs beslut visar (i motsats till vad kritiker säger) att flygskatten påverkar miljön. Om Ryanair lägger ner ett antal flygningar, blir det ju färre flygningar och därmed mindre utsläpp. Egentligen är det en skandal att flyget så länge som dom gjort det sluppit undan sitt miljöansvar. Bil, buss, tåg osv betalar miljöavgifter i förhållande till hur mycket energi man förbrukar, vilken energi och vilka utsläpp som görs. Flyget har sluppit. Priskonkurrensen mellan flyg och konkurrerande färdmedel har alltså skattemässigt gynnat flyget. Och detta trots att flyget är det miljömässigt sämsta sättet att färdas. Den ganska låga skatt på flygresor som införs (du betalar mer i skatt när du kör bil samma sträcka) är egentligen för låg. Men ska ses som ett provisorium tills en internationell överenskommelse har kunnat ske om skatt på flygbränsle och handel med utsläppsrättigheter. Observera att det alltså inte är skatt på flygbränsle, ta och tänk på det nästa gång du tankar bilen. Flyget slipper undan, inte så konstigt att det går att flyga relativt billigt.

Naturligtvis protesterar en mängd borgerliga politiker. Jag såg att bland annat KD:s trafikansvarige, Mats Odell snabbt var ute med ett "vad var det vi sade" om Ryanairs beslut. Och det är ju precis vad Mats Odell ska säga. Han har 100.000 anledningar till det. Det är nämligen det arvode han har som ordförande för Svenskt Flyg! Men vi ska också ha det i åtanke när Mats Odell uttalar sig om flygtrafiken.

Det kom lite regn i går. Jag gjorde vad jag kunde för att provocera fram det hela. Hängmattan fick hänga kvar ute i trädgården mellan två träd. Lite tvätt hängde på tvättlinan. Och på kvällen gav jag mig till och med ut på en joggingtur. Då kom det 8 droppar. Det var först när jag hotade Angeli med att jag skulle dansa regndans naken i trädgården nästa dag som det började regna. Det kändes underbart! Men tyvärr var det inga större mängder som kom, så någon betydelse för bevattning hade det inte. Men luften blev friskare - i en halv dag!

Inga kommentarer: