onsdag 26 juli 2006

Hur länge ska Washington låta Tel Aviv hållas?

De israeliska precisionsbombningarna av mål i bland annat Libanon fortsätter att skörda offer. En sedan mycket länge etablerad och väl utmärkt FN-postering i Khiam utsattes för upprepade flyganfall. Till slut rasade även skyddsrummet ihop, och fyra FN-observatörer mördades. Bland annat en finländare, övriga från Kanada, Australien och Kina. FN-chefen Kofi Annan (som i början av sin karriär inom FN bland annat tjänstgjort på den aktuella platsen) var mycket upprörd och kunde inte dra någon annan slutsats än att anfallet var medvetet. Det handlade inte om en förlupen robot, det handlade om upprepade robotattacker, attacker urförda av en av världens mest avancerade krigsmakter, användande världens mest avancerade utrustning, levererade från världens enda supermakt.

Israels ambassadör i USA tyckte att Kofi Annan skulle be om ursäkt! Att han inte skämdes öronen av sig och höll sig gömd istället?

Totalt har nu drygt 400 personer dödats i Libanon, varav knappt 30 är Hizbollah-soldater. 20 har varit Libanesiska soldater (som Israel hävdar att man inte angriper) medan övriga är civila. I Israel har drygt 40-talet dödats, varav drygt hälften är soldater.

Antingen kan den israeliska krigsmakten inte använda sin avancerade utrustning, eller också fungerar inte den tekniskt avancerade utrustningen eller också angriper man medvetet civila mål och (som i nattens anfall) FN-posteringar. Det är dags att erkänna att antingen är brotten mot internationella lagar så flagranta att landets bör utsättas för en total bojkott av alla länder, eller också erkänner man att det inte finns något som heter precisionsbombningar. De israeliska avancerade bomberna skördar fler civila offer än Hizbollahs tekniskt underlägsna raketer.

Inga kommentarer: