tisdag 18 juli 2006

Så lätt löses Israel-Palestina konflikten

I dagens Aftonbladet finns en debattartikel om hur hemskt det är att sitta i Haifa och vänta på att Hizbollahs missiler ska slå ner. Totalt har 24 israeler dödats av missiler som skickats från södra Libanon enligt det nyhetsbrev jag får dagligen från BBC. Hälften civila och hälften militärer. Och det är 12 civila för mycket. Det finns ingen ursäkt för Hizbollah att skicka missiler mot civila israeler.

Men den israel som skrivit debattartikeln kanske då skulle skänka en tanke till de innevånare i Palestina (och nu i Libanon) som utsätts för regelbundna israeliska flyganfall och bombattacker. 230 libaneser har dödats (den övervägande majoriteten vanliga civila, både barn och vuxna). Och det finns lika litet försvar för dessa mord, som för Hizbollahs attacker.

Jag börjar känna mig som en skiva som hakat upp sig. Men det blir ingen fred i Mellanöstern förrän Israel inser att de gränser som fastställts av FN gäller. Dvs att Israel måste dra sig tillbaka från ockuperade palestinska områden (inklusive östra Jerusalem) och ockuperade områden i Syren och att samtliga bosättningar som byggts på ockuperad mark måste lämnas. Sedan är det fritt fram att bygga en mur (på den egna sidan av gränsen). Efter det finns det förutsättningar att bygga upp en fredlig samexistens. Men, så länge Israel tillåts fortsätta sin ockupation med bosättningar och hålls under USA:s beskyddande armar kommer det palestinska motståndet att ta nya våldsamma uttryck. Ett ockuperat folk HAR rätt att göra väpnat motstånd!

Inga kommentarer: