tisdag 4 juli 2006

Varför skämmas för sina uppdragsgivare?

SVT:s nyhetsprogram avslöjade i går att en mycket stor andel av riksdagsmännens (och kvinnornas) motioner är mer eller mindre avskrifter från olika lobbyorganisationer och rena intresseorganisationer. Men, egentligen, vad är den stora skandalen? Om en moderat skriver en motion om tandvården och gör detta på uppdrag av privattandläkarna, är det en sensation? Om en centerpartist skriver en motion om hotellbranschen och gör detta på uppdrag av Hotell- och restaurangbranschen - vad är sensationen? Om en folkpartist skriver en motion om bilskatten, och gör detta på uppdrag av bilindustrins intresseorganisation Bilsweden, är ni förvånade? När en sosse skriver en motion om arbetsmarknaden och gör det på uppdrag av LO - blir ni överraskade? Eller när min egen favoritkristdemokrat, Annelie Enochsson skriver en motion och vill lägga ner FN:s organ för Palestinaflyktingar och då gör detta på uppdrag av den pro-israeliska organisationen Svensk Israelinformation - ja inte blir jag förvånad!

Fast man kan ju tycka att dom inte borde skämmas för vems uppdrag dom jobbar. Gör som justitieminister Bodström, kräv källhänvisningar!

Ett av mina favoritprogram är Sommar i P1. Alltid (nästan) lika intressant och spännande. I dag lyssnade jag på Greger Hagelin - vad var det för en självgod besserwisser? Men det var roligt (humoristiskt) att lyssna på, även om det kanske inte var meningen. Eller var det kanske en parodi?

Inga kommentarer: