onsdag 23 november 2022

Vems intressen?

» Det är uppenbart!

Alla politiker har någon form av lojaliteter. Kopplingarna mellan Socialdemokraterna och den Fackliga rörelsen är uppenbara. Om en socialdemokratisk regering tillsätter en minister som kommer att ta tillvara fackliga intressen så är det alltså inget att förvåna sig över. Så är det bara.

Kopplingen mellan Centerpartiet och den svenska lantbruksrörelsen är också gammal och väl känd. Skulle Centerpartiet få möjlighet att tillsätta ministrar i en regering som innehåller Centerpartiet ska vi alltså inte förvånas över om dessa ministrar ser som sin uppgift att tillvarata lantbrukets intressen.

Om en högerregering tillsätter ministrar som tillvaratar direktörernas intressen ska vi alltså inte heller bli förvånade. Det är bara så det kan förväntas bli. Vi väljare kan inte bli förvånade. När alltså vår nya Brunblå högerregering tillsätter en minister med ansvar för den svenska skolan som själv kommer från den svenska friskolemarknaden så är detta inget vi kan förvåna oss över. Det är denna grupps intressen en högerregering ska ta tillvara. Att alltså aktiekurserna för de stora friskolekoncernerna steg rejält när det blev klart att Ulf Kristersson skulle bli statsminister var bara att förvänta sig. Att dom steg ännu mer när Lotta Edholm (L) utsågs till skolminister är inget att förvånas över. Hon är så intimt förknippad med den unika svenska friskolemarknaden att hennes beslut kommer att gynna den marknaden. Detta vet vi och det vet marknaden. Alltså stiger aktiekurserna. Friskolemarknaden behöver inte känna sig hotad. Deras vinster och aktieutdelningar är tryggade i fyra år till. Man kan fortsätta driva på betygsinflationen och ge högre betyg för att locka nya lönsamma studenter. Vi ska inte förvåna oss.

Om en högerregering sänker skatten med 1.000 kronor eller mer för de som tjänar över 50.000 medan de som tjänar mindre inte får ett öre så ska vi inte alls bli förvånade. Moderaterna är störst i regeringen, och Moderaterna tar tillvara intressena för de som redan har det väl förspänt. DET är deras väljare, och då måste man göra dom tillfredsställda. Annars röstar dom ju inte på Moderaterna nästa gång. Vi ska inte vara förvånade över att det är så. Det är nämligen just så det är!

Om Vänsterpartiet föreslår sänkta taxor i kollektivtrafiken medan en högerregering vill lägga skattepengar på att sänka priserna på bensin istället är inte heller något att förvåna sig över. Om en högerregering vill ha skatteregler som gynnar privatbilismen framför kollektivtrafik ska vi inte förvåna oss över detta. Om en högerminister med ansvar för infrastruktur, Andreas Carlson (KD), vill gynna miljöskadlig bilism och flygtrafik på bekostnad av miljövänlig järnvägstrafik så ska vi inte bli förvånade. Det är bara så det är. Det är det vi (ni...) har röstat på.

Att Sverigedemokraterna ställer upp på allt detta är inte heller något att förvånas över. SD är ett högerparti!

Att ministern som sitter på slantarna, alltså moderata finansministern Elisabeth Svantessons reaktion på att Sverige inte kommer att kunna uppnå de miljömål vi tidigare beslutat om är: - "Gör vi det inte så gör vi det inte! Jag struntar i vilket!" Då kan vi inte bli förvånade. Hennes uppgift är att tillvarata vissa gruppers intressen, inte att tillvarata miljöintressen.

Vi får helt enkelt de politiska beslut vi kan förvänta oss.

Läs:
Kartläggning: Friskolejättarnas kopplingar till politik och näringsliv – 37 namn. - Dagens Samhälle (låst artikel)
Röster om lobbyismen i skolvärlden: Saknas regler och rutiner i Sverige. - Dagens Samhälle
Elever i fristående gymnasier får högre betyg. - Sveriges Radio
Redan i dag är det små skäl att ha flygskam. - Svenska Dagbladet
Du bluffade folket om välfärden, Åkesson. - Nooshi Dadgostar på Aftonbladet debatt

Inga kommentarer: