måndag 14 november 2022

Bättre än befarat

» Och ingen ändring.

Det har hållits val i USA och många befarade att Republikanerna med Donald Trump som galjonsfigur skulle ta makten över Kongressen med både Senaten och Representanthuset. Nu gick det inte så illa som befarat, och många av de republikanska framgångarna uteblev. Kanske innebar valresultatet till och med att det blev slutpunkten för Donald Trump karriär? Jag såg på BBC någon som påpekade att Donald Trump hade hållet helt tyst i mer än 24 timmar. Något av en sensation. Allt är inte elände.

Jag såg i Aftonbladet att dom publicerade Demoskops regelbundna undersökning av vilka partiledare vi svenskar har förtroende för. Faktum är att det egentligen inte var någon egentlig förändring i siffrorna för en månad sedan. Hur som helst, så här många har stort eller mycket stort förtroende för partiledarna:

Magdalena Andersson (S) 57% (-1)
Ulf Kristersson (M) 43% (-1)
Jimmie Åkesson (SD) 41% (+2)
Ebba Busch (KD) 41% (+2)
Annie Lööf (C) 33% (0)
Nooshi Dadgostar (V) 26% (+1)
Johan Pehrson (L) 23% (-1)
Märta Stenevi (MP) 18% (+1)
Per Bolund (MP) 16% (+2)

Vad vi kan utläsa av det hela är att som statsministerkandidat har helt uppenbart Magdalena Andersson förtroende även utanför det Rödgröna blocket, samtidigt som alltså statsministern Ulf Kristersson inte ens kan uppmana till förtroende av alla inom det Brunblå blocket. Vi kan också notera att Jimmie Åkesson kan uppbåda förtroende långt in i det moderata och kristdemokratiska partiet. Förändringarna ligger helt klart alla inom felmarginalen så dom borde inte ens publiceras.

Dagens lästips

I Tidningen Vi läser jag en artikel av Peter Fröberg Idling som jag vill rekommendera. Därför gillar SD-are bara författare födda 1870. Läs den och fundera!

Läs:
Succé för valets förlorare. - Aftonbladet
Därför gillar SD-are bara författare födda 1870. - Tidningen Vi

Inga kommentarer: