torsdag 17 november 2022

Funderingar

» Lite allt möjligt.

Jag såg för någon dag sedan en artikel som berättade att under årets tio första månader har 178 personer dödats i den svenska trafiken. 8 barn under 15 år. 57 pensionärer över 65 år. 83 av de döda satt i en bil eller lastbil medan 85 var vad som kallas oskyddade. Alltså gående eller cyklande som blivit påkörda. Antalet i år är lite högre än förra året samma period, men det ligger lägre än snittet de senaste 5 åren.

Samtidigt har vi fått en enorm publicitet om att det dödats mer än 60 personer i skjutningar i år. Rekordmånga. Får jag be er som läser att ni spontant svarar på frågan om vilket ni är mest rädda för. Att komma ivägen för en skjutning eller råka ut för en svår trafikolycka? Jag är övertygad om att de flesta trots allt är rädda för att komma ivägen vid en skjutning. Men nästan inga av er är rädda för att ge er ut i trafiken. Men det är ju det senare som är mycket farligare och innebär större risker. Vad beror detta på? Handlar det om hur media behandlar olika händelser och nyheter? Hade ni varit mycket mer rädda för att ge er ut i trafiken om varenda trafikolycka hade fått samma publicitet i TV och tidningar och på social medier (och i de politiska partiernas propaganda) som varje skjutning får? Hade ni varit mycket mindre rädda för skjutningarna om det fått samma nästan obefintliga publicitet som trafikolyckor får?

Jag funderar
Jag bara undrar!

Apropå seriös politisk propaganda så möttes jag på Facebook i morse av ett sponsrat inlägg från Kristdemokraterna i Skåne som berättade att "Skåne kan bli strömlöst i vinter". Lite senare hittade jag informationen som det hela byggde på. Det är Svenska Kraftnät och Entso (European Network of Transmission System Operators) som gjort försök att spå i spåkulorna inför vintern. Man har kommit på några områden i Europa som under vintern kan riskera problem med elströmmen. Störst är risken i Frankrike där främst krånglande kärnkraft och dåligt med vatten för att kyla kärnkraften gör att man beräknar att Frankrike kan drabbas av akut effektbrist under drygt 26 timmar i vinter. Av de områden i Europa som nämns som risk för akut effektbrist är Sydsverige det område som har minst risk. Under totalt 0,35 timmar (20 minuter...) under vintern kan det finnas akut effektbrist så att man under en kort period kan tvingas koppla ur något mindre område. Ett huvudskäl till risken är att Ringhals 4 fortfarande står stilla sedan några månader och kommer att stå stilla ytterligare några månader - minst.

De där 20 minuter under vintern är alltså enligt KD att "Skåne kan bli strömlöst i vinter". Kan vi slutligt avfärda Kristdemokraterna som oseriösa fjantpellar?

Jag såg för övrigt ett inslag om vår Brunblå regerings målsättning att starta upp Ringhals 1 och 2 igen. På Ringhals konstaterar man att detta inte är möjligt. Reaktorerna har i princip nått sin livslängd och har redan börjat att plockas ner. Men vår på kärnkraft insnöade regering ger sig nog inte. Kärnkraft som princip är viktigare än att se till att elproduktionen ökar.

Apropå elström så ser jag att den variant av elprisstöd som skulle vara igång från 1 november nu i varje fall fått klartecken när det gäller privatpersoner. Fast det är ju inte det elprisstöd som utlovades! Och när det betalas ut kan vi vänta lite till på. Men någon gång nästa år kan det kanske komma en slant. I varje fall senast till sommaren kanske.....

Nu ska visst mutfotbolls-VM starta i Qatar. Jag såg på TV igår hur dansk TV vägrades filma. Poliserna hotade med att förstöra filmkamerorna. Här tar min rapportering från spektaklet slut.

Läs:
Skåne kan bli strömlöst i vinter – trots prisfall och sänkt förbrukning. - Helsingborgs Dagblad
178 döda i trafiken årets första tio månader. - Aftonbladet
Nytt besked från Svenska kraftnät: Elstödet försenas. - Ny teknik
Gud gav oss fotbolls-VM – vi är ett litet land, men har en stor vision. - Dagens Nyheter

Inga kommentarer: