lördag 12 november 2022

Mer kärnkraft

» Nej tack.

Kärnkraftskramaren Ebba Busch fick glädjefnatt för några dagar sedan när det tyska kraftbolaget Unipers svenska ledning förklarade att dom var intresserade av att bygga ny kärnkraft i Barsebäck. Att man inte bara skulle satsa på kärnkraft utan även ville bygga vindkraft och annat kunde hon ju förtränga. Det måste därför ha känts som om någon drog ner mörkläggningsgardinen för henne när den tyska ledningen för Uniper direkt tog avstånd och förklarade att Uniper inte har något som helst intresse av att bygga någon ny kärnkraft. Varken i Sverige eller någon annanstans. Kärnkraftepoken för Uniper är över. Uniper är delägare i hela den nuvarande svenska kärnkraftsparken. Däremot är företagets ekonomi usel och om några veckor tar tyska staten över alltihop.

Ebba är på jakt efter vindmöllor
Vår nuvarande regering har helt snöat in på att bygga mer kärnkraft. Så till den milda grad att andra former av elproduktion nästan gjort tvärstopp. Vindkraftsprojekt stoppas. Vindkraftsbyggarna tvivlar på Sverige som marknad och vågar inte längre satsa på Sverige. Politikerna som nu styr har gjort klart att det inte ska byggas mer vindkraft utan det är kärnkraft som ska trygga den svenska elförsörjningen. Alltså vågar dom inte satsa på Sverige.

Verkligheten är annars att det satsas stort på vindkraft runt om i världen. Våra grannländer Danmark, Norge och Finland bygger stort. Danmark och Norge vill inte ha kärnkraft och i Danmark byggs det vindkraftsparker motsvarande ett antal kärnkraftsreaktorer. Även Finland satsar på både kärnkraft och vindkraft. I motsats till Sverige som alltså tvärnitat vindkraftsprojekten och satsar allt på kärnkraft.

En satsning som riskerar att vara farlig för svensk elförsörjning. I dag är Sverige Europas största exportör av elström. Vårt överskott på el har aldrig varit större. Tidigare var Frankrike Europas största elexportör. Men torka (lågt vattenstånd i de floder som står för kylningen) och tekniska problem inom den franska kärnkraftsindustrin har förvandlat Frankrike från en stor exportör till importör av elström. Den svenska regeringens övertro på att snabbt få fram el från ny kärnkraft riskerar att skada eltillgången i Sverige. Behoven av elström ökar kraftigt. Inte minst ny elintensiv industri i Norrland kräver tillgång till stor mängd ny elström. Men en satsning på kärnkraft riskerar att dröja. Det tar helt enkelt längre tid innan den är framme än vad som gäller vindkraft. Stoppar vi vindkraftsutbyggnaden och kärnkraftsutbyggnaden dröjer blir det kris. En kris som vår nuvarande regering som är helt insnöad på kärnkraft får ta ansvar för.

Kärnkraften beskrivs som säker och tillförlitlig. Men regelbundet får reaktorer stoppas av säkerhetsskäl osv. Och när det sker så är det en stor mängd el som plötsligt försvinner. Kärnkraft är inte heller lämplig som reglerkraft. Du kan inte skruva upp och ner uttaget från en reaktor med en ratt. Antingen är det full effekt eller stopp om man ska hårdra det hela.

Nej tack till kärnkraft
Jag har ju ofta tagit det finska exemplet från reaktorn Olkiluoto 3 som exempel på kärnkraftens problem. Denna började byggas 2005 och skulle vara färdig 2009. Sedan dess har kostnaderna skenat (dom ligger idag på över motsvarande 100 miljarder kronor) och datumet för driftstart har flyttats fram och flyttats fram och flyttats... Senaste budet var att 27 december i år skulle reaktorn vara i full ordinarie drift. Fast sedan dess har nya problem dykt upp och just nu finns inget datum alls för när reaktorn beräknas vara i full operation. Datumet har flyttats fram ungefär 20 gånger än så länge. Och nu finns alltså inget datum.

När Olkiluoto 3 började byggas beräknades priset för producerad el bli ca 30 euro per megawattimme. Senaste budet efter alla fördyringar är 110-120 euro per megawattimme. En kostnad som ligger flera gånger högre än kostnaden för el producerad med vindkraft i Sverige. Finland har insett detta och satsar idag även på vindkraft. När det blåser bra producerar vindkraften mer el i Finland än vad kärnkraften gör. Det ska poängteras att Finland har ett annat senare kärnkraftsprojekt efter Olkiluoto 3, kärnkraftsprojektet i Fennovoima i norra Österbotten. Hanhikivi 1 var namnet. Ett projekt som fick godkänt i Finland 2010. I våras havererade projektet slutligt. Det finns nu bara en byggarbetsplats med en grund. Något kärnkraftverk blir där aldrig. Men det har plöjts ner ett antal miljarder innan det havererade. Delvis eftersom det var ett ryskt bolag Rosatom som till slut tog över och skulle bygga färdigt!

När kärnkraftskramarna kräver nya kärnkraftsverk tycker jag man ska börja med att fråga dom var vi ska bryta uranet (det är INTE en miljövänlig verksamhet). Vi ska fråga dom var vi ska anrika uranet (det är ingen attraktiv process). Vi ska fråga dom var det radioaktiva avfallet ska slutförvaras (det beslut som finns räcker inte om vi ska bygga mer). Låt dom svara på dom frågorna först!

För övrigt läser jag att WHO räknat fram att årets värmebölja i Europa krävt ungefär 15.000 dödsoffer. Det är ungefär vad som bor i min hemkommun Åstorp.

Dagens lästips

I en krönika i Magasinet Para§raf skriver Andreas Magnusson om sin syn på vår nya regering, deras vallöften och deras politik under rubriken: - SD-gänget räknar med att du är korkad – har de rätt?. Det är så bra skrivet att man nästan kunde tro att det var jag själv som skrev det... Nä, jag ska inte förhäva mig, det är mycket bättre skrivet än om jag skulle gjort det. Så jag länkar till krönikan.

Läs:
Unipers besked: Ingen ny kärnkraft i Sverige. - Dagens Industri
Därför tvivlar utländska vindkraftsjättar på Sverige. - Dagens Nyheter
Kärnkraftsbygget: Både misslyckat och lyckat. - Svenska Dagbladet
Svart på vitt: Kan kärnkraft vara lönsamt? - Dagens Industri
Nya bakslag för finska kärnreaktorn Olkiluoto 3. - Dagens ETC
SD-gänget räknar med att du är korkad – har de rätt? - Andreas Magnusson i Magasinet Para§raf
Mer kärnkraft och vindkraft inget skydd mot högt elpris. - Dagens Nyheter debatt

Inga kommentarer: