lördag 26 november 2022

Om kommunpolitik

» Prestigen är viktig.

Inte allt för regelbundet återkommande läsare av Sven Tycker är troligtvis inte medvetna om att mina tyckerier här har en partipolitisk slagsida. Kort sagt så är jag helt enkelt partipolitiskt aktiv på kommunnivå. Just nu representerar jag Vänsterpartiet i Kommunstyrelsen i min hemkommun Åstorps kommun. Jag är även ersättare i Kommunfullmäktige. Och till detta lite olika småuppdrag. När jag kommer med politisk kritik så handlar det faktiskt om att jag redan från början är partisk i debatten!

I Åstorps kommun blev det maktskifte i samband med valet. Inte för att det hände så stora förändringar i fördelningen av mandat i Kommunfullmäktige. Utan snarast för att Moderaterna och Sverigedemokraterna nu kommit fram till att dom kan prata med varandra. Vilket dom inte kunde under förra mandatperioden. Under förra mandatperioden styrdes Åstorp av en minoritet bestående av Socialdemokraterna (10 mandat), Centern (2) och Vänsterpartiet (1). Sedan fanns det två lika stora oppositionsgrupper. Sverigedemokraterna hade 9 mandat och en borgerlig allians med Moderaterna (6 mandat), Liberalerna (2) och Kristdemokraterna (1). Enligt det reglemente som gäller så fanns det ett socialdemokratiskt kommunalråd på 100% (Ronny Sandberg) och sedan fanns det ett oppositionsråd på 50% (moderaten Roger Nielsen). Oppositionsrådet finns till för att oppositionen ska ha en chans till insyn i vad som händer inom kommunen. Sverigedemokraterna som alltså var lika stora som den borgerliga alliansen hade dock inget oppositionsråd.

Vänsterpartiet Visar Vägen

En arbetsgrupp inom kommunen (som jag satt med i innan valet) hade till uppgift att se över arvoden och kommunens organisation. Ett av de förslag som vi lade fram (och som gick igenom i Kommunfullmäktige innan valet) var att om det finns två stora oppositionsblock som inte kan samarbeta så ska båda dessa block ha rätt till att få tillsätta ett oppositionsråd på 50% så att båda grupperna ska ha likvärdig insyn i kommunen. Det sattes dock en gräns vid 8 mandat för denna rätten. Dvs det kunde bara bli aktuellt om kommunen styrdes av en minoritet och det fanns två stora mer eller mindre likvärdiga oppositionsblock som inte samarbetade. Två block med minst 8 mandat vardera skulle ju innebära en majoritet (det finns 31 platser i Kommunfullmäktige) och dessa båda block skulle då förfoga över 16 av dessa. Alltså skulle man bilda majoritet om man kunde samarbeta.

Nu blev det just detta som hände i valet 2022. Det hände inte så stora förändringar i valresultatet. Det som hände var att Liberalerna och Centern tappade vardera ett mandat medan Moderaterna och Sverigedemokraterna ökade vardera ett mandat. Det som dock hände var att Moderaterna nu valde att kunna samarbeta med Sverigedemokraterna. Ett nytt majoritetsstyre bildades bestående av Sverigedemokraterna (10 mandat), Moderaterna (7) och Kristdemokraterna (1). Samtidigt valde Centern att lämna samarbetet med S+V medan Liberalerna inte ville gå in i ett samarbete med SD. Det finns alltså nu ett större oppositionsblock med Socialdemokraterna (10 mandat) och Vänsterpartiet (1). Helt utanför står de två förlorarna i valet, Liberalerna (1 mandat) och Centern (1).

Det är nu vi kommer till det som vållat debatt. Det nya samarbetet fick naturligtvis bekymmer med prestigen mellan de två stora partierna i samarbetet. Sverigedemokraterna är ju störst och besätter ordförandeposten i Kommunstyrelsen och tillsätter därmed ett kommunalråd på 100% (Peter Lindberg). Men det innebär att Moderaterna som alltså tidigare hade ett oppositionsråd på 50% (Roger Nielsen) nu skulle bli helt utan något kommunalråd. Och Sverigedemokraterna går naturligtvis inte med på att Moderaterna skulle få tillsätta kommunalrådsposten - SD är ju trots allt störst. Hur löser man en sådan prestigekonflikt? Jo, man bestämmer sig helt enkelt för att ändra kommunstyrelsens reglemente och bestämmer att både ordförande (Peter Lindberg-SD) och vice ordförande (Roger Nielsen-M) ska vara anställda på 100% av skattebetalarna. Det är en kostnad man får ta (hellre än att anställa några fler i äldrevården eller förskolan) för att lösa prestigekonflikten.

På Kommunstyrelsens första novembermöte där frågan först diskuterades ställde jag frågan vad som motiverade att det nu krävdes en fördubbling av antalet kommunalråd. Jag undrade också över om det skulle ske någon fördelning av arbetet mellan de båda. Svaret blev lite svammel om att det var detta beslut man tagit och att det skulle bli så bra. Egentligen är det ju en stor komplimang till Ronny Sandberg som skötte jobbet ensam men att det nu behövs två personer för att sköta samma jobb. Ett argument som används är också beslutet om att det ju ska kunna finns två oppositionsråd på 50% och det blir det ju inte nu. Men då har man ju (gissningsvis helt medvetet) missförstått vad det beslutet handlade om. Hade SD och M inte kunnat samarbeta även denna mandatperiod utan vi fått ett fortsatt minoritetsstyre så finns det ju en chans att SD hade kunnat tillsätta ett eget oppositionsråd precis som M. Detta under förutsättning att man gått i samarbete med minst ett av partierna Kristdemokraterna eller Liberalerna. Det krävs ju 8 mandat och M själva har bara 7 mandat.

Nu var det ett nytt sammanträde med Kommunstyrelsen i veckan där beslut om budget för 2023 togs. Här återkommer ju frågan om fördubblingen av antalet kommunalråd för att lösa prestigeknuten mellan M och SD eftersom fördubblingen ju ska finansieras. Istället för att använda pengarna till ökad bemanning i äldreomsorgen, förskoleverksamheten eller skolan. Denna gången lämnade vi i V och S in en gemensam skriftlig reservation mot beslutet. Det ska bli spännande att se hur Liberalerna och Centern agerar i Kommunfullmäktige. Dom har ju valt att ställa sig utanför sina respektive tidigare samarbeten och det får till resultat att dom inte är representerade i Kommunstyrelsen. Vilket alltså Vänsterpartiet är tack vare samarbete med Socialdemokraterna och även Kristdemokraterna är genom samarbete med Moderaterna (och Sverigedemokraterna).

Vänsterpartiet Åstorp

På måndag är det dags för Kommunfullmäktige och då ska det slutliga beslutet fattas eftersom budgeten för 2023 ska antas. Till detta möte har Vänsterpartiet lämnat in en enkel fråga där vi vill veta motivationen till fördubblingen av antalet kommunalråd och hur man motiverar att använda pengarna till detta och inte annat nödvändigt i kommunen.

Dagens Sverigedumokrat

Till dagens sverigedumokrat utser jag Kent Wiik som stod på SD:s valsedel till kommunfullmäktige i Vindelns kommun. Ja, faktum är att Kent Wiik var ensam på valsedeln. SD fick två mandat i Vindeln så en stol står tom. Nu tillhör uppenbarligen Kent Wiik de alla många SD:are som inte har förstått att man ska dölja de rötter inom nazism och vit makt som Sverigedemokraterna bygger på. SD:s överarbetade medlemsutskott har alltså fått fatta nya beslut om uteslutning. Kent Wiik har fått besked om att han är utesluten ur partiet och har uppmanats att lämna sina politiska uppdrag. Vilket han naturligtvis inte gör. I Vindeln representeras alltså SD av en politisk nassevilde och en tom stol!

Läs:
Oppositionen ifrågasätter dubbla kommunalråd på heltid. - Helsingborgs Dagblad
SD-politiker i Vindeln utesluts – blir politisk vilde. - Sveriges Radio Västerbotten
Ytterligare en Sverigedemokrat avslöjades med sympatier för Nazism och vitmakt rörelsen. - VK Bloggen

Inga kommentarer: