söndag 6 november 2022

I SD:s ledband

» Mamma hade blivit rejält upprörd.

Medan den svenska högerregeringen, sittande i SD:s ledband, satsar på bilismen och flyget och stoppar satsningar på järnvägen så går man på andra håll i världen i helt motsatt riktning. Så har t.ex. regeringen dragit tillbaka den ändring av reseavdragen som en enig riksdag nyligen beslutat om (med undantag av SD). Syftet var att gynna kollektivresande istället för bilåkande. Syftet var också att göra avdraget lika värdefullt oberoende av inkomst genom att avdraget görs på skatten och inte på inkomsten. Samtidigt var avsikten att minska skattefusket. Uppskattningsvis närmare 50% av skatteavdragen beräknas vara felaktiga. Eftersom det är SD som drar i tentaklerna idag så har alltså högerregeringen gjort som SD ville och dragit tillbaka förändringen. Med skillnad att beloppet för bilavdraget har höjts. Det blir alltså ännu mer skattemässigt förmånligare att ta bilen än åka kollektivt. Det blir även i fortsättningen förmånligare för den med hög inkomst än för den med låg inkomst. Och skattefusket fortsätter... Samtidigt ska utsläppen från bilismen göras sämre för klimatet genom att begränsa reduktionsplikten.

Järnvägen i högerns dröm
Detta samtidigt som man bestämt sig för att skydda inrikesflyget genom ett beslut om att behålla Bromma flygplats, så har man också beslutat att stoppa en satsning på nya stambanor för snabbare tåg som skulle kunna konkurrera med flyget.

I Tyskland har man istället bestämt sig för att permanenta experimentet med låga priser i kollektivtrafiken. Sommarens experiment med en 9 Euro biljett som gällde all lokal- och regionaltrafik i Tyskland blev en nästan för stor succé. Plötsligt blev det billigt att ta tåget istället för bilen. Det blev trångt på tågen och gott om plats på vägarna för de som måste ta bilen. Nu har det beslutats om att fortsätta satsningen. Biljettpriset blir högre, 50 euro för en månadsbiljett, men fortfarande billigt. Allt för att locka pendlare och andra till att resa kollektivt istället för att ta bilen. 50 Euro motsvarar knappt 550 kronor. En biljett här i Sverige som gäller hela Skåne kostar mer än dubbelt så mycket, 1.199 kronor. Och som sagt, det är bara Skåne. Skulle jag passera regiongränsen så stiger priset rejält. I Tyskland kan jag alltså för halva priset åka i hela landet.

Tittar man på priserna i ett lite längre perspektiv, säg 20 år. Så har faktiskt priserna för kollektivtrafiken ökat mer än vad bensinpriserna har gått upp. Men, det är åtgärder för att få ner bensinpriserna som det utlovas. Inte att sänka priserna i kollektivtrafiken. Det är bilismen som ska gynnas!

På tal om bilar så såg jag en kort artikel i Helsingborgs Dagblad idag som berättade att två unga män dött i en trafikolycka igår utanför Sjöbo här i Skåne. Samma dag hade en 90-årig man blivit påkörd i Sjöbo av en bil och fått föras till sjukhus med svåra skador. I Dagens Nyheter läser jag idag en liten kort notis på några rader som berättar om en man som igår dött i en trafikolycka på E6 utanför Halmstad. Hur många trafikolyckor som jag inte fått läsa om alls vet jag inte. Men jag tyckte mig uppfatta två olyckor bara här i Åstorp som resulterade i utryckning från Räddningstjänsten i varje fall. Här passerar E4 och Rv 21 och Räddningstjänsten är fullt upptagen. Att jag fick vetskap om olyckorna var för att jag såg att trafiken blev stoppad.

Hur stora tror ni att rubrikerna i riksmedia hade varit om två personer skjutits ihjäl i Sjöbo i en gänguppgörelse och där även en 90-årig man skadats svårt. Samtidigt hade det hänt en annan skjutning i Halmstad med en död. Vad tror ni, 2 helsidor? I ett par dagar dessutom! Vad är ni mest rädda för? Att komma i vägen vid en skjutning eller råka ut för en trafikolycka? Jag tror inte jag behöver berätta vilket som är störst risk! Men det media skriver om påverkar oss.

Sagobok med utspökade huvudpersoner
Dagens Sverigedumokrat

Även idag ska vi utse dagens sverigedumokrat som skitit i det bruna skåpet. I Kalmar har SD-politikern Jonathan Sager gått ut och krävt att man ska stoppa sagostunden i biblioteket. Dom som berättar sagorna för de små barnen har nämligen klätt ut sig. Nä, det handlar inte om skrämmande Halloween-skrudar. Eller påskpyntade sagoberättare. Inte ens skrämmande jultomtar och nissar. Nä, det handlar om Dragshow-artisterna Lady Busty och Miss Shameless som kan skrämma barnen så till den milda grad att politikerna måste lägga sig i bibliotekets program. I Olofström tvingades man ställa in sagostunden i biblioteket pga framförda hot. I Malmö har man haft arrangemanget i fem år utan att några barn blivit skrämda eller tagit skada.

Jag blir extra berörd av en knäppgök på det här viset. Dels var min mamma under många år sagotant Alice på biblioteket här i Åstorp. När mamma tidigare i år gick bort i en ålder av 100 år fanns det fortfarande många åstorpare som kom ihåg och värdesatte mamma just för sagostunderna på biblioteket. Hon ägnade i princip hela sitt liv åt barnen. Som ung jobbade hon i fina hem som barnflicka och hade i många år fortsatt kontakt med dessa barn. Politiskt jobbade hon bland annat som ordförande för det som då hette Barnavårdsnämnden och senare i Skolstyrelsen. I många år i kommunens Kommunstyrelse arbetade hon för att kommunen skulle bygga lekplatser, förskolor osv. De sista åren av yrkeslivet var hon skolvärdinna på högstadieskolan. Och jag har fått många hälsningar från gamla elever som uppskattat och värdesatt hennes stöd och hjälp. Hade hon fått läsa om Jonathan Sagers dumheter så hade hon fått antingen ett skrattanfall eller ett ilsket anfall. Med tanke på hennes politiska engagemang och hennes syn på SD så är det nog trots allt det senare det mest troliga.

Vi kan tillägga att min hustru är förskollärare och har lärt sig att förstå hur roligt små barn tycker det är med att läsa sagoböcker och att klä ut sig. Jag tycker Jonathan Sager ska växa upp. Du gör verkligen skäl för titeln "Dagens Sverigedumokrat"!

Läs:
Retur för billigare tyska resbiljetter. - Aftonbladet
Kritikstorm mot regeringens nya reseavdrag – fullständig katastrof. - Dagens Industri
Två unga män döda efter krock med träd utanför Sjöbo. - Helsingborgs Dagblad
Äldre man påkörd utanför Sjöbo. - Helsingborgs Dagblad
En död efter frontalkrock på E6. - Dagens Nyheter
SD vill stoppa sagostund med drag queens: Farligt. - Expressen

Inga kommentarer: