tisdag 29 november 2022

Det finns många sorters glädje

» Skadeglädje är bara en variant.

Visst är det skönt när man kan få känna lite glädje. Även om det kanske ska arkiveras under begreppet skadeglädje. I morse när jag tittade ut genom köksfönstret kunde jag se att en av mina grannar hade fått parkeringsböter. Det kan ju kännas lite elakt att känna glädje när någon får parkeringsböter. Men verkligheten är den att där han parkerat sin BMW blockerar han effektivt infarten för t.ex. ambulans, räddningstjänst eller bara paketleveranser och liknande. Det gladde mig alltså att han fått parkeringsböter, jag hoppas det gör att han är lite mer försiktig med hur han ställer sin BMW en annan gång. Tyvärr är det ett vanligt beteende av bilister att man tar för givet att man ska kunna gratis ställa upp sin plåtlåda lite varstans på allmänt utrymme. Gångbanor, cykelbanor osv ses ofta som bara en förlängning av parkeringsplatsen.

Känn glädje
En annan form av glädje kände jag igår när jag snackade lite allmänt väder och liknande med min granne Salman. Vi har byggjobbare som håller på med att renovera våra balkonger sedan ett antal månader tillbaka. Byggställningar, balkongdörren låst och plast för fönstren så att man inte kan se ut (eller in...). Salman hade pratat lite med byggjobbarna och dom hade berättat att dom förväntades vara färdiga till fredag. Idag på förmiddagen rev dom ner plasten för fönstren så att man äntligen kan titta ut. Om några dagar kan det kanske finnas balkongräcke och dörren kanske låses upp. Allt som ska vara på balkongen kan flyttas upp från ett överfyllt förråd. Visst kan det kännas berättigat att känna glädje!

Mr Erdogan of Turkey
Det svenska fjäskandet för Mr Erdogan of Turkey har än så länge gett dålig utdelning. Om man som jag är ytterst skeptisk till ett NATO-medlemskap så kan ju Turkiets trilskande ses som positivt. När medlemsansökan diskuterades tillhörde jag de som argumenterade mot ett medlemskap med argumentet att vi ska verkligen inte förbinda oss att militärt hjälpa en diktatur som regelbundet attackerar grannländer, ockuperar delar av ett grannland (Cypern) osv. Även att förbinda oss att militärt stötta Ungern använde jag som argument mot ett medlemskap. Nu är det just dessa två länder som inte godkänt det svenska (och finska) medlemskapet än. Egentligen borde jag alltså känna lite glädje över främst Turkiets men även Ungerns trilskande. Tyvärr tror jag inte att det blir något lyckligt slut på problemen. NATO-ledningen kommer till slut att göra klart för Turkiet (och Ungern) att nu är det dags att sluta med tramsandet. Det är ju faktiskt NATO som har mest att vinna på medlemskapet, inte Sverige och Finland. Men fram tills dess kommer det pinsamma svenska fjäskandet med eftergifter att göra stor skada. Men det kan ju glädja mig lite att se på dumheterna!

I lördags tyckte jag ju till lite om kommunpolitiken här i Åstorp. Det nya styret här i Åstorp med SD+M+KD blev ju tvungna att fördubbla antalet heltidsanställda kommunalråd för att lösa prestigeknuten mellan SD och M. I går var det på Kommunfullmäktige dags för att besluta i den frågan. Något som alla övriga partier hade mycket svårt att förstå meningen med. Sammanträdet präglades av en hel del ajourneringar för olika interna samråd. Och ett antal återremisser av förslag. Den styrande högerkoalitionens förslag om att anslå en miljon extra till politikerlön och att inrätta en ytterligare heltidstjänst skickades tillbaka för att komma med bättre motivering. Samtliga partier i oppositionen, alltså Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet tyckte att pengarna kunde användas bättre. Det en minoritet kan göra, om den är tillräckligt stor, är att skjuta upp beslutet genom en återremiss. Förr eller senare kommer högerpartierna dock att få igenom beslutet. Jag har redan idag, dagen efter Kommunfullmäktigemötet, fått en kallelse till ett extra insatt sammanträde med Kommunstyrelsen så att dom kan skicka ärendet på nytt till nästa Kommunfullmäktige som faktiskt är redan den 12 december. Men lite glädje kan man ju känna för att vi i varje fall kan jäklas lite med högergubbarna.

Glädje kan alltså se ut på olika sätt.

Och ibland blir man inte alls glad. Jag ser att om en dryg vecka stängs Sveriges största kärnkraftsreaktor (Oskarshamn 3) ner för en dryg veckas underhåll och reparationer. Vi får väl hoppas att det inte tillkommer bekymmer. Sedan lång tid tillbaka står Ringhals 4 stängd. Senaste budet är att den kommer igång till februari. Vi får se hur det går med det. Kärnkraften är ju så tillförlitlig och säker? Bered er på höjt elpris snart! Det här är inget som ger glädje. Dessutom såg jag vilka det är som får mest tillbaka i elstöd nå'n gång efter nyår. Det finns ett antal miljardärer med stora lyxvillor och sommarresidens som förbrukar lika mycket el som hela kvarter vanliga villor. Dom får rejält med slantar i återbäring så småningom... Känns skönt att få hjälpa till att bekosta deras inomhuspooler, elektriska golvväme och en massa annat lyx som drar elström.

För övrigt har jag kommit på hemligheten med hur man blir evigt lycklig. Undvik till varje pris att bli olycklig!

Ha det i åtanke när du känner att du vill deppa ner dig.

Läs:
Kristersson: Turkiets val kan påverka Natofrågan. - Aftonbladet
Liten tro på genombrott för Natoansökan. - Svenska Dagbladet
Nato: Nya samtal med Turkiet under tisdagen. - Dagens Nyheter
Reaktorstopp i Oskarshamn kan ge riktigt höga elpriser. - Ny teknik

Inga kommentarer: