tisdag 15 november 2022

Elprischocken som kom av sig

» Magdaprisernas uppgång och fall.

Vi matades ju alla med skildringar och hot om vilka enorma elpriser vi skulle drabbas av under vintern. Och allt var ju den förra regeringens fel. De nu styrande pratade om "Magdapriser" på elström. Allt berodde på att vi i Sverige lagt ner ett antal kärnkraftverk för ett antal år sedan. Man lovade att från 1 november skulle ett omfattande stöd till hushåll och företag vara på plats.

Sedan har det som sagt varit val. Vi har fått en ny regering. Det har kommit en form av stöd till delar av landet som ska betalas ut någon gång. Kanske nästa år? De som bor i elprisområde 3 och 4 ska få en del av vad som betalades i elräkningar förra året återbetalt. Någon gång, förhoppningsvis!

Men, vi kan också se att elpriset, de s.k. "Magdapriserna", har inte skenat som man skrämde med. Snarast ligger faktiskt elpriserna lägre än så länge i år än vad dom gjorde förra året. Man räknar med att denna positiva trend kommer att hålla i sig i varje fall året ut. Vad beror då detta på?

Det kan inte bero på att vi fått en massa kärnkraft. Snarast krånglar svensk kärnkraft som vanligt. Ett aggregat har stått stilla i månader och kommer att fortsätta göra detta. Ett skäl som anförs är att vi faktiskt sparat på elen. Det är rusch hos installatörer av värmepumpar, solpaneler, braskaminer osv. Vi har blivit lite försiktigare med vårt elanvändande. Vi har insett att elen inte är någon oändlig resurs som är nästan gratis. Tyvärr tror jag att det är de små förbrukarna som sparar mest. Antalet släckta lampor i lägenheter och små villor har minskat. Men i de stora lyxvillorna flödar elen som tidigare. Här i Åstorp har kommunen beslutat att spara på belysningen genom att gatubelysningen tänds någon halvtimme senare på kvällen och sedan släcks någon halvtimme tidigare på morgonen. Detta är väl något vi kan leva med, bara den lyser när det verkligen är mörkt. Men, samtidigt fortsätter belysningen på den privata parkeringen att lysa klockan 10 på förmiddagen. Men vi sparar!

Låt det blåsa
Ett annat skäl till lägre priser som jag sett är att Europa gjort sig mindre beroende av rysk gas än vad man trodde var möjligt så priserna har sjunkit. Det var inte så illa som befarat! Vindkraften (både i Sverige och på andra håll) har gett mer el än förväntat. Och utbyggnaden fortsätter snabbt runt om i Europa. Även om dagens regering verkar tvärnita utbyggnaden här i Sverige. Men vi ska ju få kärnkraft istället! Kanske om 10, 15, 20 år eller något sådant! Jag såg också att vattenmagasinen i Norge fyllts på mycket bättre än förväntat vilket fått priserna på el att sjunka.

Det ser alltså inte så illa ut som det verkade för några månader sedan. Nu får vi se hur det går. Blir det en rejält kall vinter så stiger ju priserna. Fortsätter utvecklingen som nu, med rekordvarm höst (som ju här nere i syd fortfarande är sommar...) så kan vi nog se fram emot lägre priser resten av vintern också. Ska vi vara snälla och kalla dessa också för "Magdapriser"?

För övrigt såg jag att de tre regeringspartierna (Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna) tillsammans med det parti som bestämmer (Sverigedemokraterna) uttalat sig för att avskaffa de fyra Elprisområdena. Det ska påpekas att det var under borgerliga regeringsår som Sverige delades upp i fyra elprisområden. Fast gissningsvis får man nog inte lov för EU!

Dagens stämning

Attackerna mot Moderaterna i Sölvesborg sedan dom tröttnat på SD och sagt upp samarbetet med Sverigedemokraterna och Jimmies förre partner Louise Erixon var våldsamma. Främst Moderaternas gruppledare i Sölvesborg, Kith Mårtensson, utsattes för hot och annat otrevligt från den sverigedumokratiska mobben. Gissningsvis inte bara från Sölvesborg utan från hela landet. Förräderi! Moderaterna har gjort flera polisanmälningar. Nu har visst den ökända högerextrema debattören Katerina Janouch uttalat sig på extremhögerns Swebbtv och hävdat att: - "En av de värsta antidemokraterna och girigbukarna faktiskt är moderatledaren i Sölvesborg, Kith Mårtensson, som gett girigheten och folkföraktet ett ansikte." Kith Mårtensson har också fått hedersutmärkelsen "Batikhäxa". Att använda ordet "debattör" om Katerina Janouch är att vara snäll. Det finns de som snarast använder uttrycket "gödselspridare". Men det tycker jag faktiskt är att förolämpa gödsel, som ju faktiskt är något som är nyttigt och användbart.

Vilket inte kan få mig att undanhålla några visdomsord från min mamma. Som ung bodde hon en period i Sundbyberg där det kunde lukta gott från Marabou choklad. Senare bodde hon ett tag i Helsingborg där det kunde lukta gott från Zoégas kaffe. Sedan kom hon till mitt Åstorp där det luktade svingödsel!

Läs:
Därför kom elprischocken av sig – kan bli låga priser resten av året. - Ny Teknik
Risken: Svårare få tillstånd för ny vindkraft och nya gruvor. - Ny Teknik
Ett och samma elpris för Sverige långt borta. - Ny Teknik
M-topp polisanmäler debattör efter hård attack på nätet. - SVT

Inga kommentarer: