onsdag 16 november 2022

Senaste nytt från utlandet

» Och från inlandet.

I går landade en luftvärnsrobot i en polsk by nära gränsen till Ukraina och dödade två personer. Mycket snart var den identifierad som rysktillverkad och de första spekulationerna handlade om vilken paragraf i NATO-stadgarna som Polen nu skulle hänvisa till. Snart började man dock fundera över varför Ryssland skulle vilja utöka ett krig som går åt helvete redan. Det tog inte lång tid innan man konstaterade att även Ukraina använder exakt samma vapen. De senaste teorierna går ut på att roboten är avlossad från Ukraina för att skjuta ner ryska missiler, men missat och kommit ur kurs och landat i Polen.

Vad kan vi lära oss av detta? En viktig lärdom är att inte ha för bråttom med att dra förhastade slutsatser. Det kan lätt leda till katastrofer som inte behöver hända. Och, att krig ALLTID innebär hemskheter. Kanske också att den som startar ett krig bär ansvar även för det som händer efter det.

En intressant inrikesnyhet är att det nya Rödgröna styret i Stockholms stad vill "förbjuda" bilar utanför skolorna. Man vill helt enkelt flytta bort bilarna från utanför skolor där detta är möjligt. Idag är trafiksituationen många gånger rent kaotisk utanför skolor och förskolor när stressade föräldrar ska lämna av och hämta sina telningar. Eftersom trafiksituationen är så kaotisk utanför skolorna vågar föräldrar inte låta sina barn gå eller cykla till skolan. Alltså kör man dom dit - och gör trafiksituationen ännu värre.

En skolgård
Nu vill alltså det nya Rödgröna styret i Stockholm försöka lindra detta genom att dagens bilytor förvandlas till lekytor och uteklassrum och liknande där detta är möjligt. Och att biltrafiken då flyttas en liten bit bort från skolan. Ett alldeles perfekt förslag som man borde ta över runt om i landet. När jag gick i skolan (ja, jag vet, det är evigheter sedan) var det verkligen inte tal om att elever skulle skjutsas i bil till skolan. Det var att gå eller cykla som gällde. Men, trafiken var mindre farlig då, föräldrarna var mindre stressade då och barnen var mindre lata då.

Den gång jag varit närmast att bli påkörd av en bil i modern tid var när jag kom cyklande förbi Haganässkolan här i Åstorp på väg hem efter att ha hälsat på min mamma på äldreboendet som ligger nära. Då blev jag nästan påkörd av en stressad mamma som körde för fort, med mobilen i handen efter att ha hämtat upp dottern vid skolan. Det handlade verkligen om att se döden i vitögat. Eller i varje fall en stressad kvinnlig bilförare med större intresse för mobilen än trafiken runt omkring.

Jag deltar just nu och representerar Vänsterpartiet i en grupp inom Åstorps kommun som ska titta på en fördjupad översiktsplan för det som kallas Björnåsområdet. Det är ett område i Åstorp som ligger uppe på Söderåsen. Det är ganska bra avskilt från resten av centralorten. För att ta sig dit upp finns det två bilvägar/backar upp. Och dessutom en helt separat cykelväg. Egentligen består bebyggelsen av tre delar. Det gamla området som hette "Backarna" när jag var barn. Jag hade tre klasskamrater som bodde här upp. "Backaungar" kallade. Senare har det byggts ett nytt villaområde bredvid detta. Och längst ut mot skogen finns det som förr kallades "Skogen". Här finns det en del äldre hus, några nyare och en del hästgårdar t.ex. Det är inte lika tättbebyggt som resten. Översiktsplanen handlar om man ska tillåta mer bebyggelse eller om det räcker nu för att bevara miljön som det är. Något som jag själv tycker. Det är trevligt med alla dessa hästar. Och området är viktigt för friluftslivet.

Hur som helst så har det nyligen hållits ett par möten med de boende. På det senare var jag själv med som representant för Vänsterpartiet. Den generella åsikten verkar vara att det INTE ska byggas mer. De som har en annan åsikt är de som själva vill bygga och de som vill stycka av tomter och sälja. Men, att jag kom in på det ämnet här beror på att det på de här mötena så framfördes det mycket kritik mot trafiksituationen vid Tingdalsskolan Björnås. Med föräldrar som ska hämta och lämna barn och som kör som dårar. De som bor här uppe håller de 30 som gäller, men det gör inte föräldrarna! Tingdalsskolan består av två delar. Själva Tingdalsskolan som är låg- och mellanstadie och som ligger nedanför backen och så Björnåsdelen som är förskolan och ligger ovanför backen. Kanske är tankarna i Stockholm något att tänka på även i Åstorp och bli av med alla bilar med stressade föräldrar utanför skolorna?

Läs:
Uppgifter: Roboten avfyrades från Ukraina. - Svenska Dagbladet
Styret i Stockholm vill förbjuda bilar vid skolor. - Dagens Nyheter

Inga kommentarer: