fredag 4 november 2022

Funderingar i joggingspåret

» Det här med kriminalitet.

Jag tillhör den där skaran av regelbundna motionslöpare. Jag tror att det är nyttigt både för kroppen och själen, så länge det inte går till överdrift. Alltså ger jag mig ut, oftast i skogen, på en runda två morgnar i veckan. I allmänhet en lite kortare runda på måndagen och sedan en lite längre runda på torsdagen. Beroende på väder, humör osv kan underlaget variera från allt från skogsstigar till asfaltvägar och trottoarer.

I torsdags morse gav jag mig ut på en runda uppe på Söderåsen som blev totalt lite drygt 10 km när jag var hemma igen. Medan man springer far tankarna runt. Ofta rensar man helt enkelt bort en massa onödiga och vilseledande tankar eller löser problem. Det händer lite då och då att mina tankar flödar så fritt att jag helt enkelt glömmer var jag är och missar att svänga av där jag planerat att göra detta och liknande. Men i det stora hela så är det med all säkerhet nyttigt. Som sagt, både för kroppen och själen.

Svensk Polis
Gårdagens runda fick mig att fundera en hel del på det här med kriminalitet och straff för kriminellt beteende. Jag gissar att det som ledde mig in på dom banorna var att jag vid flera tillfällen sprang förbi där idioter kört upp i skogen och dumpat sin skit. På ett ställe har man kört långt upp på skogsvägar som är utan biltrafik och dumpat 6-8 stora sopsäckar med skit. På ett annat ställe står bland annat en TV och en massa annan skit. Här i Åstorp kan man som privatperson lämna ifrån sig i princip alla former av avfall helt gratis på Återvinningen. Där är visserligen inte öppet 7 dagar i veckan, men... Den här formen av beteende får mig att instämma i kraven på skärpta straff osv.

Men medan jag sprang löpte tankarna fritt. Den nya regeringen vill ju fortsätta på vägen med kraftigt skärpta straff. Snart ska man väl nästan spärras in på 5 år om man hälsat på en misstänkt medlem av ett kriminellt gäng om man mött honom på gatan. Samtidigt står det klart att man planerar en kraftig utbyggnad av antalet fängelseplatser för att hysa alla dessa som ska spärras in så länge som möjligt.

Men, detta betyder ju att man inte tror på devisen att man ska få ner brottsligheten genom skärpta straff. Om jag förstått det rätt så ska ju de skärpta straffen verka avskräckande. Genom att man riskerar 15 år i fängelse istället för 5 år så ska man bli avskräckt och inte göra något kriminellt. Genom skärpta straff ska brottsligheten gå ner! Men, i så fall behövs det ju inte fler fängelseplatser? Visserligen kommer de som sitter inspärrade att få sitta längre tid. Men istället ska ju så många fler inte ens behöva spärras in - för dom har ju inte gjort något? Då ska det väl inte behövas fler fängelseplatser? Tror man inte ens själva på den avskräckande effekten?

En annan tanke fick jag apropå den kraftiga bilbomb som sprängdes i Laröd (norr om Helsingborg) för några dagar sedan. En rejält kraftig bomb hade placerats under en bil och utlöstes uppenbarligen med fjärrkontroll när husägaren precis kommit hem. Han klarade sig genom att det just när det small fanns en stor betongpelare mellan honom och bomben.

I den brunblå regeringens TiDÖavtal ingår ju bland annat vad som kallas visitationszoner där polisen i princip utan någon som helst misstanke ska ha rätt att visitera vem dom nu ser. Naturligtvis ska detta bara kunna ske i vad man kallar "utsatta" områden. Du ska straffas för att du bor där. Definitionen på detta måste vara att området är utsatt för våldsam kriminalitet. Kan det vara så att Laröd nu kommer att deklareras som ett extra "utsatt" område? Enorma bilbomber på kvällarna som kunnat döda flera personer om dessa hade befunnit sig mer utsatta?

Nu ska vi vara medvetna om att Laröd är där de "fina" och "förmögna" bor. Här står det inte en rostig Volvo utanför bostaden. Snarast står det två BMW och en Porsche på garageuppfarten framför den fina villan. Så vid närmare eftertanke så kommer man nog inte att upprätta några visitationszoner här för att fritt tvinga människor till kroppsvisitation. Man hade nog kunnat hitta en del här också, men det är inte det klientelet man är ute efter.

Visst kan man få många spännande tankar av några sopsäckar och en TV i skogen?

Inga kommentarer: