torsdag 3 november 2022

Leka med de stora grabbarna

» ÖB:s dröm.

Jag ser att ÖB Micael Bydén tydligen verkligen drömmer om att riktigt få leka med de stora grabbarna. Nu senast har han tydligen gått ut med att Sverige INTE ska göra som våra Nordiska grannar Danmark och Norge. Nämligen att i NATO-medlemskapet göra undantag för kärnvapen och att stadigvarande stationera NATO-trupp på svenskt territorium. Tänk att verkligen få leka med de stora leksakerna och de stora grabbarna? Vilken önskedröm för ÖB!

Slopa kärnvapnen
Naturligtvis nappar Moderaterna och deras politiker på tankarna. Fast hänvisningarna till att Finland vill samma sak var nog att lite hårdra situationen i Finland.

Det skulle INTE öka den svenska säkerheten i varje fall. Oberoende av vad vi tycker om Ryssland, Putin och den politik som förs i Kreml så är verkligheten den att i Ryssland känner ledningen ett hot från NATO. Ju närmare Ryssland som NATO kommer, desto mer hotade känner man sig. När Sverige och Finland blir medlemmar av NATO känner Ryssland sig helt instängda eftersom det innebär att NATO får full kontroll över Östersjön. Skulle NATO dessutom placera kärnvapen och fasta trupper på svenskt territorium så blir detta uplevda hot ännu värre för Kreml. Skulle säkerhetsläget bli ännu värre än i dag så ökar faktiskt risken för att Sverige angrips om vi upplevs som ett stort hot.

Håll NATO borta så mycket som möjligt.

SD är den stora förloraren

Jag råkade se SVT presentera sin senaste väljarundersökning från Novus. Den stora nyheten var att Sverigedemokraterna var den stora förloraren och att Moderaterna nu var större än Sverigedemokraterna. Den stora vinnaren i undersökningen är annars Socialdemokraterna. Det kan också poängteras att Liberalerna just nu balanserar precis på 4-procentsträcket. Och, att de Rödgröna leder över de Brunblå med 50,2% - 48,1%.

Socialdemokraterna 32,2% (+1,1)
Moderaterna 20,2% (+0,6)
Sverigedemokraterna 19,4% (-1,4)
Vänsterpartiet 7,6% (+0,4)
Centerpartiet 5,9% (+0,2)
Kristdemokraterna 4,7% (-0,2)
Miljöpartiet 4,5% (-0,5)
Liberalerna 4,0% (-0,1)

Förändringen är jämfört med förra månadens undersökning.

Eftertankens kranka blekhet!

Läs:
ÖB utesluter inte kärnvapen i Sverige. - Dagens Nyheter
Efter ÖB:s uttalanden om kärnvapen: Har inte hört något om detta tidigare. - Sveriges Radio
Kristersson vill gå på Finlands linje – ifrågasätter förbehåll mot kärnvapen. - Dagens Nyheter
Överbefälhavaren var tyngd av stundens allvar. - Helsingborgs Dagblad ledare
SVT/Novus: Jämn kamp om näst största parti – M större än SD. - SVT

Inga kommentarer: