tisdag 2 augusti 2022

Stora och små bekymmer

» Selektivt tänkande.

Jag tänkte först tycka till på några rader om en ledarartikel i Dagens Industri med rubriken: - "Socialdemokraterna släcker Sverige" som den gamla MUF:aren (numera VD på Näringslivets ledande lobbyorganisation Timbro) Benjamin Dousa har presterat. Det är alltså sossarnas fel allt. Benjamin Dousa lyckas skriva en lång artikel som främst handlar om avvecklade kärnkraftsaggregat. Detta utan att en enda gång nämna att Sverige haft en folkomröstning om avveckling av kärnkraften som slutade med att kärnkraften skulle avvecklas. De tre borgerliga partierna stödde helt olika alternativ. Kristdemokraterna ville (tillsammans med C och V) avveckla all kärnkraft inom 10 år. Liberalerna ville (tillsammans med S) också avveckla kärnkraften men under en lite längre period. Det var detta alternativ som vann folkomröstningen. Moderater slutligen stödde ett eget alternativ som också ville avveckla kärnkraften men i princip i ännu längre perspektiv. Det var detta alternativ som förlorade. Dvs de tre borgerliga partierna har tidigare lovat avveckla kärnkraften - om än i lite olika tempo. Men det är alltså Sossarnas fel att kärnkraften minskats. Den har inte avvecklats i enlighet med folkomröstningen. Men detta faktum lyckas inte Benjamin Dousa ens nämna när han lägger all skuld på Socialdemokraterna. Det är sådant som kallas selektiva fakta!

Färdiga åsikter - helt gratis

Men så tyckte jag att jag trots allt skrivit väldigt mycket om kärnkraft och Sverige som stor elexportör så jag byter ämne. Jag fick ju skrivit en del trots allt.

Jag ser istället att sommarvärmen vållar problem bland annat för busschaufförer. Länstrafikbolagens klädkoder kräver att manliga busschaufförer ska ha långbyxor. I klädutrustningen ingår för män bara långbyxor. För kvinnor finns dock även kjol. Det har resulterat i att ett antal manliga busschaufförer runt om i landet nu beställt kjol så att dom kan vara reglementsenligt klädda även i sommarhetta.

Skånetrafikens klädkod säger uttryckligen att shorts inte är godkänt. - "Klädkoden är framtagen för att ge ett enhetligt intryck." Kan man inte ha enhetliga shorts? Det här är faktiskt rena struntpratet. Jag har förståelse för att man vill att chaufförerna ska vara direkt igenkännbara och ha någon form av enhetlighet i klädseln. Men att man när det är sommarhetta tvingas jobba i långbyxor är rena rama dumheterna. Jag tittar faktiskt inte och kollar benen på chaufförerna för att se så att dom inte har håriga ben eller vad man nu är oroliga över.

Tänk om Skånetrafiken! Och alla de andra länstrafikbolagen med samma korkade regler. Kolla med SJ där det finns shorts i utrustningen.

På tal om klädkoder så såg jag att det gått ut rekommendationer i Spanien om att slopa slipsen på jobbet. Där är elförsörjningen redan i kris. AC:n får nu inte ställas in på under 27 graders värme på sommaren och 19 grader under vintern för att spara på elströmmen. DÄR är krisen akut!

Läs:
Socialdemokraterna släcker Sverige. - Benjamin Dousa ledare i Dagens Industri
Svettiga bussförare beställer kjolar i protest. - Aftonbladet

Inga kommentarer: